március 2019

Mit tegyünk, ha a Debian 8 (Jessie) APT csomagkezelője 404-es (nem található) hibákat dobál frissítéskor

botond küldte be 2019. 03. 29., p - 13:17 időpontban
A Debian 2019. március 20-án áthelyezte a teljes Debian 7 (Wheezy) csomagtárait, valamint a Debian 8 (Jessie) nem LTS csomagtárait az archive.debian.org-ba. Az archiválás a Debian 8 (Jesssie) esetében a jessie-updates és a jessie-backports csomagtárakat érinti, így ezek már nem érhetőek el a Debian fő tárolójában, hanem csak az archívumban, valamint ezekhez már nem kerülnek ki biztonsági frissítések sem. Ebben a leírásban megnézzük, hogyan állíthatjuk be az APT csomagkezelő csomagtárait, hogy továbbra is zökkenőmentesen frissíthessük Debian 8 (Jessie) rendszerünket.

Hogyan telepítsük fel a PHP-FPM-et egy Debian 8 (Jessie) LAMP szerverre (2. oldal)

botond küldte be 2019. 03. 24., v - 12:54 időpontban
A PHP alapértelmezett futtatási módjaként használt mod_php már igen elavult, helyette vannak már korszerűbb és biztonságosabb megoldások. Ebben a leírásban a PHP-FPM (PHP FastCGI Process Manager) szerver API-t fogjuk feltelepíteni és bekonfigurálni egy meglévő Debian 8 (Jessie) + Apache alapú LAMP szerverre. Ezen az oldalon megismerjük a POOL-ok használatát, melyek segítségével minden weboldalt külön felhasználóként és PHP beállításokkal futtathatunk.

Hogyan telepítsük fel a PHP-FPM-et egy Debian 8 (Jessie) LAMP szerverre

botond küldte be 2019. 03. 24., v - 12:50 időpontban
A PHP alapértelmezett futtatási módjaként használt mod_php már igen elavult, helyette vannak már korszerűbb és biztonságosabb megoldások. Ebben a leírásban a PHP-FPM (PHP FastCGI Process Manager) szerver API-t fogjuk feltelepíteni és bekonfigurálni egy meglévő Debian 8 (Jessie) + Apache alapú LAMP szerverre. Ezen az oldalon a PHP-FPM telepítése után egy egyszerű globális beállítással keltjük életre a PHP folyamatkezelőjét.

Tömbök kezelése és használata a Shell scriptekben (4. oldal)

botond küldte be 2019. 03. 11., h - 17:11 időpontban
A programozás során gyakran szükség van a tömbök használatára, melyekkel egyszerre több értéket is tárolhatunk, amiket utána akár ciklusokban dolgozhatunk fel automatizáltan. Nincs ez másképp a Shell scriptek esetén sem. Ebben a négy oldalas leírásban több példán keresztül tekintjük meg, hogyan használhatjuk a tömb változókat különböző szituációkban a Shell scriptjeinkben. Ezen az oldalon megnézzük hogyan lehet exportálni a tömböket a globális névtérbe.

Tömbök kezelése és használata a Shell scriptekben (3. oldal)

botond küldte be 2019. 03. 11., h - 17:10 időpontban
A programozás során gyakran szükség van a tömbök használatára, melyekkel egyszerre több értéket is tárolhatunk, amiket utána akár ciklusokban dolgozhatunk fel automatizáltan. Nincs ez másképp a Shell scriptek esetén sem. Ebben a négy oldalas leírásban több példán keresztül tekintjük meg, hogyan használhatjuk a tömb változókat különböző szituációkban a Shell scriptjeinkben. Ezen az oldalon folytatjuk a tömbök használatát az asszociatív tömbökkel való megismerkedéssel.

Tömbök kezelése és használata a Shell scriptekben (2. oldal)

botond küldte be 2019. 03. 11., h - 17:09 időpontban
A programozás során gyakran szükség van a tömbök használatára, melyekkel egyszerre több értéket is tárolhatunk, amiket utána akár ciklusokban dolgozhatunk fel automatizáltan. Nincs ez másképp a Shell scriptek esetén sem. Ebben a négy oldalas leírásban több példán keresztül tekintjük meg, hogyan használhatjuk a tömb változókat különböző szituációkban a Shell scriptjeinkben. Ezen az oldalon folytatjuk az indexelt tömbökkel való ismerkedést a tömbök elágazásokban illetve függvényekben történő felhasználásával.

Tömbök kezelése és használata a Shell scriptekben

botond küldte be 2019. 03. 11., h - 17:08 időpontban
A programozás során gyakran szükség van a tömbök használatára, melyekkel egyszerre több értéket is tárolhatunk, amiket utána akár ciklusokban dolgozhatunk fel automatizáltan. Nincs ez másképp a Shell scriptek esetén sem. Ebben a négy oldalas leírásban több példán keresztül tekintjük meg, hogyan használhatjuk a tömb változókat különböző szituációkban a Shell scriptjeinkben. Ezen az oldalon megismerkedünk az indexelt tömbök létrehozásával, az adatok tömbökbe töltésével és kiolvasásával, valamint megnézzük hogyan lehet az indexelt tömböket a ciklusokban felhasználni.