december 2019

Hogyan használjuk az UUID egyedi azonosítókat a partíciók konzisztens felcsatolására

botond küldte be 2019. 12. 23., h - 17:25 időpontban
A Universally Unique Identifier (UUID) egy egyedi azonosító, amit a Linux rendszerek a különböző kötetek/partíciók azonosítására is használnak, hogy a különböző blokk eszközök csatolásai ne változhassanak meg akkor sem, ha a számítógépben lévő merevlemezek csatlakozási sorrendje – például egy karbantartás során – megváltozik. Ebben a leírásban megnézzük hogyan használhatjuk az UUID-ket az fstab fájlunkban az eszköznevek helyett, hogy konzisztens módon csatolhassuk fel partícióinkat.

UUID (Universally unique identifier)

botond küldte be 2019. 12. 22., v - 15:45 időpontban
A universally unique identifier (UUID) egy 128 bites szám, amelyet számítógépes rendszerekben található információk azonosítására használnak. A globálisan egyedi azonosító (GUID) kifejezést szintén használják, általában a Microsoft által létrehozott szoftverekben.

GNU GRUB

botond küldte be 2019. 12. 21., szo - 17:33 időpontban
A GRUB a GNU Project operációs rendszert betöltő szoftvercsomagja, amely segítségével a számítógép indításakor kiválasztható, hogy melyik rendszer induljon el, amennyiben a gépre több is fel van telepítve, vagy éppen egy adott kernel konfiguráció indítását is lehetővé teszi az adott operációs rendszer partícióján.

Bootolható pendrive készítése a balena Etcher 1.5 segítségével

botond küldte be 2019. 12. 20., p - 14:50 időpontban
A balena Etcher egy nyílt forráskódú, ingyenes program, melynek segítségével kényelmesen készíthetünk bootolható pendrive-okat számítógépekhez, illetve indító SD kártyákat például a Raspberry-k számára. Ebben a leírásban kipróbáljuk ezt a hatékony segédeszközt, ami Linux és Windows platformokra egyaránt kínál lehetőséget indító pendrive-ok készítésére.

Drupal alaprendszer frissítése 8.8-ra

botond küldte be 2019. 12. 18., sze - 15:26 időpontban
A Drupal 2019. december 4-én adta ki a jelenleg legfrissebb alaprendszerét, a 8.8.0-át. Korábban már volt róla szó, hogyan frissíthetjük egyszerűen a Drupal alaprendszert, azonban ebben a kiadásban már több minden változott, így egy kicsit jobban a mélyére kell nyúlni a dolgoknak. Ebben a leírásban tehát megnézzük, hogyan frissíthetjük Drupal alaprendszerünket a 8.7.10-es verzióról a 8.8.0-ára.