január 2020

Hogyan frissíthetjük a visszatartott csomagjainkat az APT csomagkezelő segítségével

botond küldte be 2020. 01. 31., p – 20:22 időpontban
Csomagjaink frissítésekor előfordulhat, hogy az APT csomagkezelő visszatart néhány darabot. Ennek többnyire az az oka, hogy egy adott program időnként olyan változásokon megy keresztül, ami miatt módosul az alapszoftver csomagfüggősége. Ilyenkor további újabb csomagokra lenne szüksége, esetenként olyanokra, amelyek más csomagok leváltását, eltávolítását teszik szükségessé. Némely esetben tehát a normál módú csomagfrissítés nem hajtja végre az ilyen szoftverek frissítését, hanem az APT a felhasználóra bízza ezt a kérdést. Ebben a rövid leírásban egy példán keresztül nézzük meg, hogyan frissíthetjük az ilyen módon visszatartott csomagjainkat.

Free Software Foundation

botond küldte be 2020. 01. 31., p – 11:02 időpontban
A Free Software Foundation, röviden FSF, egy nonprofit szervezet, amelyet Richard Stallman alapított 1985. október 4-én a szabad szoftveres mozgalom támogatására, amely elősegíti a számítógépes szoftverek tanulmányozásának, terjesztésének, létrehozásának és módosításának egyetemes szabadságát.

Hogyan állíthatunk be egyedi PHP verziókat ISPConfig rendszerű szerverünkön

botond küldte be 2020. 01. 27., h – 18:30 időpontban
Ha szerverünkön több weboldalt is üzemeltetünk, szükségünk lehet weboldalanként eltérő PHP verzió működtetésére. ISPConfig használata esetén ez roppant egyszerű feladat, ugyanis a kezelőpanel képes egyszerre több PHP verzió futtatására is. Ebben a leírásban átnézzük, hogyan állíthatjuk be a szerverre feltelepített PHP példányokat FastCGI és PHP-FPM módokban.

Rendszerhelyreállító (recovery) pendrive készítése a GParted Live program segítségével

botond küldte be 2020. 01. 22., sze – 15:40 időpontban
A rendszerhelyreállító (recovery) pendrive egy olyan bootolható eszköz, amely segítségével megmenthetünk sérült fájlrendszereket, vagy karbantartást végezhetünk azokon, amikor az operációs rendszer a sérülés következtében nem képes elindulni, vagy akár csak egy szétesett GRUB-ot is helyreállíthatunk, ha az nem működik megfelelően. Ebben a leírásban elkészítünk és kipróbálunk egy recovery pendrive-ot, ami nem árt ha mindig ott lapul a zsebünkben, ha bármi gond adódna a későbbiekben a számítógépünkkel.

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface)

botond küldte be 2020. 01. 18., szo – 10:45 időpontban
Az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) egy specifikáció, amely meghatározza az operációs rendszer és a platform firmware közötti interfészt. Az UEFI felváltja a korábbi BIOS (Basic Input Output System) rendszert, amely eredetileg az összes IBM PC-kompatibilis személyi számítógépen megtalálható volt, de a legtöbb ma is használatos UEFI megvalósítás támogatja az örökölt BIOS szolgáltatásokat is a CSM (Compatibility Support Module) segítségével.

VirtualBox 6.1.x telepítése Debian 10 (Buster) gazda operációs rendszerre

botond küldte be 2020. 01. 10., p – 14:30 időpontban
Az Oracle 2019. december 10-én adta ki a VirtualBox újabb, 6.1-es változatát. Korábban esett már szó a VirtualBox 6.0-ás verziójának Debian 10 gazda rendszerre történő telepítéséről, ebben a leírásban a 6.1-es változatra történő frissítését, illetve friss telepítését végezzük el.

BIOS (Basic Input Output System)

botond küldte be 2020. 01. 03., p – 14:50 időpontban
A BIOS a Basic Input/Output System rövidítése, magyarul alapvető bemeneti/kimeneti rendszer, melynek feladata a hardver inicializálása a rendszer indítási folyamat során, valamint a futásidejű szolgáltatások biztosítása az operációs rendszerek és programok számára.

Tökéletes szerver: Debian 10 (Buster) V1.0 (3. oldal)

botond küldte be 2020. 01. 02., cs – 17:19 időpontban
Ebben leírásban elkészítjük a Debian 10 (Buster) tökéletes szerver 1.0-ás változatát, amit a korábbi Debian 10 (Buster) LAMP szerverre építünk. Ezen az oldalon a következő összetevők kerülnek feltelepítésre: RoundCube webmail kliens, ISPConfig kezelőpanel és további két Fail2Ban szűrő.

Tökéletes szerver: Debian 10 (Buster) V1.0 (2. oldal)

botond küldte be 2020. 01. 02., cs – 17:17 időpontban
Ebben leírásban elkészítjük a Debian 10 (Buster) tökéletes szerver 1.0-ás változatát, amit a korábbi Debian 10 (Buster) LAMP szerverre építünk. Ezen az oldalon a következő összetevők kerülnek feltelepítésre: FTP kiszolgáló, Quota, BIND DNS szerver, webstatisztikák, Jailkit, Fail2Ban és UFW tűzfal.

Tökéletes szerver: Debian 10 (Buster) V1.0

botond küldte be 2020. 01. 02., cs – 17:15 időpontban
Ebben leírásban elkészítjük a Debian 10 (Buster) tökéletes szerver 1.0-ás változatát, amit a korábbi Debian 10 (Buster) LAMP szerverre építünk. Ezen az oldalon a következőket végezzük el: tömörítők, levelezőrendszer telepítése, MariaDB és Apache további beállítások, spam szűrők és vírus irtó programok telepítése.