február 2020

GPT (GUID Partition Table)

botond küldte be 2020. 02. 28., p – 13:56 időpontban
A GUID partíciós tábla (GPT) a fizikai számítógépes tárolóeszközök – mint például a merevlemez-meghajtók vagy az SSD háttértárak – partíciós tábláinak elrendezésére szolgáló szabvány, amely univerzálisan egyedi azonosítókat (UUID) használ (amik GUID néven is ismeretesek) a tárolóeszközön lévő partíciók egyértelmű megkülönböztetésére. A GPT az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) szabvány egy részét képezi.

CSM (Compatibility Support Module)

botond küldte be 2020. 02. 19., sze – 14:05 időpontban
A CSM (Compatibility Support Module) magyarosan (kompatibilitást támogató modul) segítségével a PC számítógépek modern UEFI rendszerű alaplapjai visszafele kompatibilisek a régi BIOS rendszerű alaplapokkal, amelyek a rendszerindítást az MBR partíciókkal rendelkező merevlemezekről hajtották végre. A CSM modulnak köszönhetően tehát az UEFI alaplapok is képesek elindítani az operációs rendszereket ezekről a régebbi meghajtókról.

Szerver monitorozása a Munin segítségével Debian 9 (Stretch) és Debian 10 (Buster) rendszereken (2. oldal)

botond küldte be 2020. 02. 17., h – 14:44 időpontban
Ha szerverünkön futtatott webes és egyéb szolgáltatásokat a nyilvánosság számára is elérhetővé tesszük, felmerülhet az igény egy mindenre kiterjedő monitorozó rendszer iránt, aminek segítségével egy helyről tudjuk követni a szerverünk különböző erőforrásainak kihasználtságával kapcsolatos információkat. Sok ilyen szoftver érhető el manapság, ezen az oldalon átnézzük a Munin plugin-ok kezelését és használatát.

Szerver monitorozása a Munin segítségével Debian 9 (Stretch) és Debian 10 (Buster) rendszereken

botond küldte be 2020. 02. 17., h – 14:42 időpontban
Ha szerverünkön futtatott webes és egyéb szolgáltatásokat a nyilvánosság számára is elérhetővé tesszük, felmerülhet az igény egy mindenre kiterjedő monitorozó rendszer iránt, aminek segítségével egy helyről tudjuk követni a szerverünk különböző erőforrásainak kihasználtságával kapcsolatos információkat. Sok ilyen szoftver érhető el manapság, ebben a leírásban a Munin nevű szerver-monitor programcsomag telepítését és üzembe helyezését nézzük át Debian 9 (Stretch) és Debian 10 (Buster) rendszereken.