február 2019

Hogyan tárolhatjuk biztonságosan, és tarthatjuk szinkronban jelszavainkat számítógépeinken és mobileszközeinken a KeePass jelszókezelő program segítségével (2. oldal)

botond küldte be 2019. 02. 23., szo – 16:55 időpontban
Ebben a leírásban megismerhetjük a KeePass nevű programot, amely Windows, Linux és Android rendszereken egyaránt kínál nagyfokú biztonságot jelszavaink és egyéb hozzáférési adataink tárolásához. Ezen az oldalon megnézzük, hogyan tudjuk a jelszavakat tároló adatbázist biztonságosan elérhetővé tenni és szinkronban tartani például egy saját szerveren, melyet SSH hozzáférésen keresztül tudunk írni, olvasni a különböző eszközeinkről.

Hogyan tárolhatjuk biztonságosan, és tarthatjuk szinkronban jelszavainkat számítógépeinken és mobileszközeinken a KeePass jelszókezelő program segítségével

botond küldte be 2019. 02. 23., szo – 16:42 időpontban
Ebben a leírásban megismerhetjük a KeePass nevű programot, amely Windows, Linux és Android rendszereken egyaránt kínál nagyfokú biztonságot jelszavaink és egyéb hozzáférési adataink tárolásához. A program Linux számítógépre és Android mobilkészülékre történő feltelepítése után átnézzük a jelszókezelő rendszer fontosabb funkcióit: Új adatbázist hozunk létre, abban kialakítjuk az alapvető struktúrákat a csoportok és bejegyzések létrehozásával.

Hogyan telepítsük a PHP 5.6.40-et választható verzióként a Debian 9 (Stretch) tökéletes szerverre (2. oldal)

botond küldte be 2019. 02. 19., k – 01:10 időpontban
A leírás első oldalán feltelepítettünk egy PHP 5.6.40-es változatot a Debian 9 (Stretch) alapú tökéletes szerverre választható PHP verzióként, melyeket FastCGI és PHP-FPM módokban lehet majd használni. A leírásnak ezen az oldalán pedig elvégezzük a feltelepített PHP rendszer utólagos beállításait, valamint felvesszük az ISPConfig3 kezelőpanelen a választható PHP verziók közé.

Hogyan telepítsük a PHP 5.6.40-et választható verzióként a Debian 9 (Stretch) tökéletes szerverre

botond küldte be 2019. 02. 19., k – 01:08 időpontban
A Debian 9 (Stretch) disztribúciója a PHP 7.0-ás változatát tartalmazza alapértelmezettként. A PHP fő verziói nem teljesen kompatibilisek egymással, így gyakran előfordul, hogy a szerveren futtatott weboldalak ennél újabb, vagy éppen régebbi PHP verziót igényelnek. Ebben a leírásban feltelepítjük a PHP 5.6-os ágából a jelenlegi legfrissebb változatot, az 5.6.40-et egy Debian 9 (Stretch) alapú tökéletes szerverre választható PHP verzióként, melyeket FastCGI és PHP-FPM módokban lehet ezután működtetni. Így a disztribúcióban lévő alapértelmezett PHP verziója mellett lesz használható a weboldalak számára. Ezen az oldalon előkészítjük a PHP 5.6 forráskódjának lefordításához szükséges követelményeket, majd lefordítjuk és telepítjük a PHP-t.

Hogyan tömöríthetünk be fájlokat sokkal gyorsabban, a pigz program segítségével

botond küldte be 2019. 02. 14., cs – 08:08 időpontban
Az elterjedtebb tömörítő programok sajnos csak egy szálon dolgoznak, így nem tudják kihasználni a mai modern, többmagos processzorokat. Ebben a leírásban megismerhetjük a pigz programot, amellyel több szálon futtathatjuk a tömörítési folyamatot, ezáltal kihasználhatjuk az összes processzormagot.

Virtualhost

botond küldte be 2019. 02. 13., sze – 19:39 időpontban
A Virtualhost szócikk bemutatása az enciklopédiában

Hogyan engedélyezzük az Apache2-ben a felhasználói webkönyvtárak külső elérését

botond küldte be 2019. 02. 12., k – 21:30 időpontban
A felhasználói webkönyvtárak segítségével átmeneti hozzáférést biztosíthatunk ügyfeleink számára, hogy elérhessék weboldalaikat, amíg nincs ráirányítva a megvásárolt domain név. Ez idő alatt is elérhetővé tehetjük a weboldalakat, hogy a fejlesztési munkák gördülékenyen mehessenek már a weboldal megnyitása előtt.

Debian 8 (Jessie) LAMP szerver v1.0 telepítése

botond küldte be 2019. 02. 09., szo – 01:50 időpontban
A leírásban Debian 8 (Jessie) operációs rendszerre telepítünk fel egy LAMP szervert, ami a következő komponenseket tartalmazza: Apache 2.4, MySQL 5.5, PHP 5.6 és phpMyAdmin 4.2.12. Ezt a telepítést 1.0-ás verziószámmal látjuk el, mert a későbbiekben még alakítjuk.

LAMP rendszerek

botond küldte be 2019. 02. 05., k – 11:43 időpontban
A LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) szoftvercsomag rendszer bemutatása az enciklopédiában