június 2019

Hogyan figyeljük számítógépünk hardverének hőmérsékletét a nagy hőség idején

botond küldte be 2019. 06. 27., cs – 13:17 időpontban
Ebben a leírásban feltelepítjük az lm-sensors nevű programot, amivel először felderítjük a számítógépben rendelkezésre álló hőmérsékleti szenzorokat, azután pedig bármikor lekérdezhetjük azoknak az aktuális adatait. Majd feltelepítjük a hddtemp nevű programot is, amivel pedig külön kiolvashatjuk a merevlemezeinkben lévő szenzorok hőmérsékleti értékeit is. Így a legmelegebb időszakokban rendszeresen figyelhetjük gépünk adatait, hogy optimálisan tudjuk használni azt. 

Tethering

botond küldte be 2019. 06. 23., v – 13:32 időpontban
A tethering szócikk bemutatása az enciklopédiában

Debian 9 (Stretch) LAMP szerver v1.0 telepítése (2. oldal)

botond küldte be 2019. 06. 21., p – 14:13 időpontban
Ebben a leírásban elkészítünk egy Debian 9 (Stretch) rendszerre épülő egyszerű LAMP (Linux, Apache, MySQL/MariaDB, PHP) szervert, aminek segítségével weboldalakat működtethetünk de akár webfejlesztők számára is kiváló ezköz lehet. Ezen az oldalon feltelepítjük a PHP 7-es verzióját és a phpMyAdmin webes adatbáziskezelő rendszert.

Debian 9 (Stretch) LAMP szerver v1.0 telepítése

botond küldte be 2019. 06. 21., p – 14:10 időpontban
Ebben a leírásban elkészítünk egy Debian 9 (Stretch) rendszerre épülő egyszerű LAMP (Linux, Apache, MySQL/MariaDB, PHP) szervert, aminek segítségével weboldalakat működtethetünk de akár webfejlesztők számára is kiváló ezköz lehet. Ezen az oldalon feltelepítjük a MariaDB adatbáziskezelő rendszert, valamint az Apache webkiszolgálót.

Fájlok metaadatainak olvasása, írása, másolása az ExifTool programmal (3. oldal)

botond küldte be 2019. 06. 15., szo – 16:55 időpontban
Az exiftool parancs segítségével különböző fájlformátumok metaadatait  olvashatjuk vagy írhatjuk parancssorból, amely akkor lehet különösen hasznos, amikor nagyobb mennyiségben van szükségünk a fájlok automatizált feldolgozására. Ezen az oldalon megismerhetünk egy konkrét automatizáló shell scriptet, ami JPG fájlok IPTC adatait másolja EPS fájlokba.

Fájlok metaadatainak olvasása, írása, másolása az ExifTool programmal (2. oldal)

botond küldte be 2019. 06. 15., szo – 16:40 időpontban
Az exiftool parancs segítségével különböző fájlformátumok metaadatait  olvashatjuk vagy írhatjuk parancssorból, amely akkor lehet különösen hasznos, amikor nagyobb mennyiségben van szükségünk a fájlok automatizált feldolgozására. A leírás ezen oldalán további gyors példákon keresztül folytatjuk az ismerkedést a metaadatokat kezelő programmal.

Fájlok metaadatainak olvasása, írása, másolása az ExifTool programmal

botond küldte be 2019. 06. 15., szo – 16:38 időpontban
Az exiftool parancs segítségével különböző fájlformátumok metaadatait  olvashatjuk vagy írhatjuk parancssorból, amely akkor lehet különösen hasznos, amikor nagyobb mennyiségben van szükségünk a fájlok automatizált feldolgozására. Ebben a leírásban átnézünk néhány általánosabb használati példát, valamint egy komplett automatizáló shell scriptet is kipróbálunk, ami JPG fájlok IPTC adatait másolja át EPS fájlokba.