súgó

ufw

Az ufw linux parancs manual oldala és súgója. Az ufw parancs egy Linux tűzfal kezelésére szolgáló program, melynek célja, hogy egy könnyen kezelhető felületet biztosítson a felhasználó számára.

apt-key

Az apt-key linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-key az apt által a csomagok hitelesítéséhez használt kulcsok listájának kezelésére szolgáló parancs. Az e kulcsokkal hitelesített csomagok megbízhatónak tekinthetők. Ne feledük, hogy ha az apt-key használatára van szükség, akkor a GNU Privacy Guard eszköz további telepítésére is szükség van, amely a gnupg csomagban található meg. Már csak ezért sem ajánlott az automatizált használat (különösen a csomagkarbantartó szkriptekben!). Továbbá az összes parancs kimeneti formátuma nincs meghatározva, és változhat, és változik is, ha az alapul szolgáló parancsok megváltoznak. Az apt-key megpróbálja észlelni az efféle használatot, és ezekben az esetekben figyelmeztetéseket generál a szabványos hiba kimenetre.

apt-ftparchive

Az apt-ftparchive linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-ftparchive indexfájlokat generál a Debian archívumokhoz. A generálás sok stílusát támogatja, a teljesen automatizálttól kezdve a dpkg-scanpackages és a dpkg-scansources funkcionális helyettesítéséig. Az apt-ftparchive Package fájlokat generál a .deb-ek fájából. A Package fájl minden vezérlő mezőt tartalmaz minden egyes csomagról úgy az MD5 hash-t mint a fájlméretet. Az override (felülbíráló) fájl támogatott a Prioritás és Szekció mezők értékének kényszerítésére.

apt-extracttemplates

Az apt-extracttemplates linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-extracttemplates konfigurációs- és sabloninformációk debian-csomagokból való kinyerésére használható. Elsősorban a debconf(1) használja konfigurációs kérdések feltételéhez a csomagok telepítése előtt.

apt-config

Az apt-config linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-config egy felület az APT eszközök által használt konfigurációs beállításokhoz, főleg hibakereséshez és parancsfájlokhoz tervezve.

apt-cdrom

Az apt-cdrom linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-cdrom használatával CD-ROM-ok, USB pendrive-ok és más cserélhető adathordozók vehetők fel csomagforrásként az APT-hoz. Az apt-cdrom gondoskodik a lemez felépítésének meghatározásáról, valamint az esetleges hibás írások kijavításáról és az indexfájlok ellenőrzéséről. A CD-k hozzáadása az APT csomagtár listájához csak az apt-cdrom használatával lehetséges, kézzel nem lehet végrehajtani. Ezenkívül egy több lemezes csomagtár esetén a CD lemezek mindegyikét külön be kell helyezni és ellenőrizni, hogy a rendszer figyelembe vehesse az esetleges írási hibákat.

apt-cache

Az apt-cache linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-cache különféle műveleteket hajt végre az APT csomagkezelő csomag-gyorsítótárán. Az apt-cache nem módosítja a rendszer állapotát, hanem műveleteket kínál a csomagok metaadataiban történő keresésére és hasznos adatok generálására. A metaadatok megszerzése és frissítése az 'update' paranccsal történik, pl. az apt-get segítségével, így azok elavulhatnak, ha az utolsó frissítés túl régen volt. Cserébe az apt-cache a konfigurált források elérhetőségétől függetlenül működik, például internetelérés nélkül.

lsmem

Az lsmem linux parancs manual oldala és súgója. Az lsmem parancs kilistázza a rendelkezésre álló memória tartományait és azoknak online állapotait. A felsorolt ​​memória blokkok megfelelnek a memória blokk reprezentációjának a sysf-ben. A parancs megjeleníti a memória blokk méretét és a memória mennyiségét onlie és offline állapotában is. A progtam alapértelmezett kimenete kompatibilis az s390 eszközök eredeti megvalósításával, de erősen ajánlott kerülni az alapértelmezett kimenetek használatát a szkriptjeinkben. Mindig meg kell határozni a várt oszlopokat a --output opcióval és az oszlop felsorolással az olyan alkalmazási területeken, ahol elengedhetetlen a stabil kimenet.

lslogins

Az lslogins linux parancs manual oldala és súgója. Az lslogins parancs információkat jelenít meg a rendszer ismert felhasználóiról. Megvizsgálja a wtmp és a btmp naplókat, a /etc/shadow (ha szükséges) és a /etc/passwd fájlokat, és kiadja a kívánt adatokat. Az opcionálisan megadható felhasználónév paraméter segítségével csak a megadott felhasználóról adja ki az információkat. Ilyenkor a kimeneti formátum a -l vagy a -g kapcsolók esetén eltér, és az ismeretlen felhasználónév hibaként kerül megjelenítésre. Az alapértelmezett művelet az információk felsorolása a rendszer összes felhasználójával kapcsolatban.

lslocks

Az lslocks linux parancs manual oldala és súgója. Az lslocks parancs kilistázza a Linux rendszerben aktuálisan zárolt fájlokat. Az lslocks felsorolja az OFD (Open File Description) zárolásokat is, ezek a zárolások nincsenek társítva egyetlen folyamathoz sem (a PID értéke -1).