beállítás

Hogyan figyeljük számítógépünk hardverének hőmérsékletét a nagy hőség idején

botond küldte be 2019. 06. 27., cs - 13:17 időpontban
Ebben a leírásban feltelepítjük az lm-sensors nevű programot, amivel először felderítjük a számítógépben rendelkezésre álló hőmérsékleti szenzorokat, azután pedig bármikor lekérdezhetjük azoknak az aktuális adatait. Majd feltelepítjük a hddtemp nevű programot is, amivel pedig külön kiolvashatjuk a merevlemezeinkben lévő szenzorok hőmérsékleti értékeit is. Így a legmelegebb időszakokban rendszeresen figyelhetjük gépünk adatait, hogy optimálisan tudjuk használni azt. 

Tethering – Avagy hogyan oszthatjuk meg mobilinternetünket asztali számítógépünkre

botond küldte be 2019. 06. 24., h - 11:57 időpontban
Ebben az leírásban megismerkedünk a tethering-el, azaz megnézzük hogyan oszthatjuk meg mobilinternetünket USB kábel segítségével az asztali számítógépünkre, ha például megszakadna a vezetékes internetkapcsolatunk.

Naplófájlok forgatása és tömörítése a Logrotate programmal (2. oldal)

botond küldte be 2019. 04. 17., sze - 23:35 időpontban
A Logrotate program segítségével automatizáltan forgathatjuk és tömöríthetjük a különböző szolgáltatásaink által generált naplófájlokat. Ezen az oldalon folytatjuk a Logrotate program tanulmányozását.

Naplófájlok forgatása és tömörítése a Logrotate programmal

botond küldte be 2019. 04. 17., sze - 23:32 időpontban
Ha sok szolgáltatást futtatunk szerverünkön, naplófájljaink átfogó és rendszeres vizsgálata nehézkessé válik. Erre kínál hasznos megoldást a logrotate parancs, amely automatizáltan forgatja a különböző programok által generált naplófájlokat, tömöríti a régebbieket, és törli a meghatározott időnél öregebbeket, valamint lehetőséget biztosít email-os értesítések küldésére is. A program használatával már nem kell aggódnunk hogy pár napos vagy hetes távollét után betemetnek a log fájlok, mert azok rendezett állapotban várják hogy átnézhessük őket. Ebben a leírásban megismerkedünk a Logrotate program általános használatával.

Hogyan telepítsük fel a PHP-FPM-et egy Debian 8 (Jessie) LAMP szerverre (2. oldal)

botond küldte be 2019. 03. 24., v - 12:54 időpontban
A PHP alapértelmezett futtatási módjaként használt mod_php már igen elavult, helyette vannak már korszerűbb és biztonságosabb megoldások. Ebben a leírásban a PHP-FPM (PHP FastCGI Process Manager) szerver API-t fogjuk feltelepíteni és bekonfigurálni egy meglévő Debian 8 (Jessie) + Apache alapú LAMP szerverre. Ezen az oldalon megismerjük a POOL-ok használatát, melyek segítségével minden weboldalt külön felhasználóként és PHP beállításokkal futtathatunk.

Hogyan telepítsük fel a PHP-FPM-et egy Debian 8 (Jessie) LAMP szerverre

botond küldte be 2019. 03. 24., v - 12:50 időpontban
A PHP alapértelmezett futtatási módjaként használt mod_php már igen elavult, helyette vannak már korszerűbb és biztonságosabb megoldások. Ebben a leírásban a PHP-FPM (PHP FastCGI Process Manager) szerver API-t fogjuk feltelepíteni és bekonfigurálni egy meglévő Debian 8 (Jessie) + Apache alapú LAMP szerverre. Ezen az oldalon a PHP-FPM telepítése után egy egyszerű globális beállítással keltjük életre a PHP folyamatkezelőjét.

Hogyan engedélyezzük az Apache2-ben a felhasználói webkönyvtárak külső elérését

botond küldte be 2019. 02. 12., k - 21:30 időpontban
A felhasználói webkönyvtárak segítségével átmeneti hozzáférést biztosíthatunk ügyfeleink számára, hogy elérhessék weboldalaikat, amíg nincs ráirányítva a megvásárolt domain név. Ez idő alatt is elérhetővé tehetjük a weboldalakat, hogy a fejlesztési munkák gördülékenyen mehessenek már a weboldal megnyitása előtt.

Hogyan állíthatjuk be monitorunk pontos képernyőfelbontását, ha az nem szerepel a Linux asztalunk beállításaiban

botond küldte be 2019. 01. 14., h - 02:15 időpontban
Ebben a leírásban megnézzük, hogy hogyan tudunk egyedi képernyőfelbontásokat beállítani az xrandr és a cvt parancsok segítségével, ha monitorunk natív felbontása nem szerepel a Linux asztalunk kiválasztható képernyőfelbontásai között.

Felhasználónevek prefixelésének kikapcsolása az ISPConfig3 kezelőpanelben

botond küldte be 2019. 01. 06., v - 11:01 időpontban
Ebben a rövid leírásban elvégzünk egy apró, de hasznos beállítást az ISPConfig3 web hoszting kezelőpanelben. A beállítás során eltávolítjuk az adatbázis nevek és adatbázis felhasználónevek prefixelését, hogy az utána létrehozott weboldalak automatizált fel/leszinkronizálását követően ne kelljen kézzel módosítani az adatbázis kapcsolódások beállításait a helyi gépen lévő eltérő kliens/web struktúra miatt.

Let's Encrypt ingyenes SSL telepítése ISPConfig3-as szerverkörnyezetre

botond küldte be 2018. 12. 04., k - 01:27 időpontban
Ebben a leírásban feltelepítjük a Let's Encrypt Certbot rendszerét egy ISPConfig3-as szerverkörnyezetre. A telepítés végeztével rendszerünk készen áll a szerveren menedzselt domain nevek ingyenes SSL tanúsítványainak beszerzésére és automatikus bekonfigurálására, megújítására, hogy bármelyik általunk kezelt weboldalt néhány kattintással a biztonságos HTTPS protokollon keresztül működtethessük.