manual

A manual oldalak gyűjteménye.

iotop (linux parancs)

Az iotop linux parancs manual oldala és súgója. Az iotop egy top-hoz hasonló I/O monitor program. Segítségével a rendszerben futó processzek és szálak be és kimeneti statisztikáit tekinthetjük meg.

hdparm (linux parancs)

A hdparm linux parancs manual oldala és súgója. A parancs segítségével kiolvashatjuk vagy írhatjuk a SATA/IDE merevlemezek paramétereit.

sysctl (linux parancs)

A sysctl linux parancs manual oldala és súgója. A parancs segítségével futásidőben konfigurálhatjuk a kernel paramétereit.

lsblk (linux parancs)

Az lsblk linux parancs manual oldala és súgója. A parancs információkkal szolgál a számítógépben lévő blokk eszközökről.

smartctl (linux parancs)

A smartctl linux parancs manual oldala és súgója. A parancs segítségével monitorozhatjuk és állapotinformációkat kérhetünk a számítógép merevlemezeről.

usermod (linux parancs)

Az usermod linux parancs manual oldala és súgója. Az usermod parancs segítségével módosíthatjuk a felhasználói fiókokat.

ip (linux parancs)

Az ip linux parancs manual oldala és súgója. A parancs segítségével megjeleníthetjük, illetve kezelhetjük az útvonal választást, hálózati eszközöket, szabályokat és alagutakat (tunnel-ek).

cut (linux parancs)

A cut linux parancs manual oldala és súgója. A cut program minden megadott fájl minden sorának a kiválasztott részeit írja ki a szabványos kimenetre. Amennyiben a bemeneti fájl nincs megadva vagy az a '-', a szabványos bemenetet dolgozza fel.

curl (linux parancs)

A curl linux parancs manual oldala és súgója. A curl egy eszköz, amivel adatokat tölthetünk le egy szerverről, vagy tölthetünk fel rá a program által támogatott protokollok valamelyikével (DICT, FILE, FTP, FTPS, GOPHER, HTTP, HTTPS, IMAP, IMAPS, LDAP, LDAPS, POP3, POP3S, RTMP, RTSP, SCP, SFTP, SMB, SMBS, SMTP, SMTPS, TELNET és TFTP). A parancs felhasználói beavatkozás nélkül működik.