manual

A manual oldalak gyűjteménye.

mkfs.btrfs (linux parancs)

Az mkfs.btrfs linux parancs manual oldala és súgója. Az mkfs.btrfs segítségével létrehozható egy btrfs fájlrendszer egy vagy több eszközön (általában egy lemezpartíción). A "device" paraméter egy speciális fájl, ami meghatározza a művelet alá vont eszköz elérését (pl. /dev/sdXX). Több eszközt a fájlrendszer UUID-je alapján csoportosítunk. Az ilyen fájlrendszer felcsatolása előtt a kernel modulnak már ismernie kell az összes eszközt, mielőtt végrehajtaná a btrfs fájlrendszer eszközszkennelését.

mkfs.minix (linux parancs)

Az mkfs.minix linux parancs manual oldala és súgója. Az mkfs.minix segítségével létrehozható egy Linux MINIX fájlrendszer egy eszközön (általában egy lemezpartíción). A "device" paraméter egy speciális fájl, ami meghatározza a művelet alá vont eszköz elérését (pl. /dev/sdXX). Megadása kötelező. A "size-in-blocks" paraméterrel a fájlrendszer kívánt mérete adható meg. A paraméter csak a visszafelé kompatibilitás miatt van jelen. Ha a paramétert nem adják meg, akkor a fájlrendszer mérete automatikusan kerül meghatározásra. Megadása esetén az értékénak 10 és 65536 között kell lennie.

mkfs.cramfs (linux parancs)

Az mkfs.cramfs linux parancs manual oldala és súgója. A cramfs fájlrendszer fájljai zlib-el tömörítettek, egyenként, hogy véletlenszerű hozzáférést lehessen elérni. A metaadatok nem tömörítettek, hanem egy rövid ábrázolással vannak létrehozva, így helytakarékosabb, mint a hagyományos fájlrendszereknél. A fájlrendszer szándékosan csak olvasható, hogy egyszerűbb maradjon a kialakítása; a tömörített fájlokhoz történő véletlenszerű írási hozzáférést nehéz megvalósítani. A cramfs rendelkezik egy segédprogrammal (mkcramfs), ami a fájlokat az új cramfs képfájlokba tömöríti. A fájlok méretei 16 MB-ra korlátozottak. A fájlrendszer maximális mérete 272 MB-nál kevesebb kell hogy legyen. (A fájlrendszer utolsó fájljának a 256 MB-os blokk előtt kell kezdődnie, de meghosszabbíthatja azt.)

mkfs.bfs (linux parancs)

Az mkfs.bfs linux parancs manual oldala és súgója. Az mkfs.bfs segítségével létrehozható egy SCO bfs fájlrendszer egy blokk eszközön (általában egy lemezpartíción). A "device" paraméter egy speciális fájl, ami meghatározza a művelet alá vont eszköz elérését (pl. /dev/sdXX). Megadása kötelező. A "block-count" opcióval pedig az eszközön lévő blokkok száma adható meg. Elhagyásakor az mkfs.bfs a teljes partíciót fogja használni.

mkfs.exfat / mkexfatfs (linux parancsok)

Az mkfs.exfat és mkexfatfs linux parancsok manual oldala és súgója. Az mkfs.exfat / mkexfatfs parancs exFAT fájlrendszert hoz létre egy blokk eszközön. A "device" paraméter egy speciális fájl, ami meghatározza a művelet alá vont eszköz elérését (pl. /dev/sdXX). Megadása kötelező. Figyelembe kell venni, hogy ha ez egy MBR partíció, akkor a fájlrendszer típusát 0x07-re (NTFS/exFAT) kell állítani, különben más operációs rendszerek visszautasíthatják a fájlrendszer felcsatolását.

mkfs.ntfs / mkntfs (linux parancsok)

Az mkfs.ntfs és mkntfs linux parancsok manual oldala és súgója. Az mkfs.ntfs vagy mkntfs segítségével létrehozható egy NTFS fájlrendszer Linux alatt egy eszközön (általában egy lemezpartíción). A "DEVICE" paraméter egy speciális fájl, ami meghatározza a művelet alá vont eszköz elérését (pl. /dev/sdXX). Megadása kötelező. A "number-of-sectors" opcióval pedig az eszközön lévő szektorok száma adható meg. Elhagyásakor az mkfs.ntfs / mkntfs automatikusan határozza meg a fájlrendszer méretét.

mkfs.fat (linux parancs)

Az mkfs.fat linux parancs manual oldala és súgója. Az mkfs.fat segítségével létrehozható egy MS-DOS fájlrendszer Linux alatt egy eszközön (általában egy lemezpartíción). A "DEVICE" paraméter egy speciális fájl, ami meghatározza a művelet alá vont eszköz elérését (pl. /dev/sdXX). Megadása kötelező. A "BLOCK-COUNT" opcióval pedig az eszközön lévő blokkok száma adható meg. Elhagyásakor az mkfs.fat automatikusan határozza meg a fájlrendszer méretét.

mkfs.ext2 / mke2fs (linux parancsok)

mkfs.ext2 / mke2fs linux parancsok manual oldala és súgója. A két linux parancs ugyanarra a feladatra szolgál: ext2/ext3/ext4 fájlrendszerek létrehozása végezhető el velük.

mkfs (linux parancs)

Az mkfs linux parancs manual oldala és súgója. Az mkfs egy Linux fájlrendszert épít ki egy eszközön, rendszerint egy merevlemezpartíción.

fatlabel (linux parancs)

A linux fatlabel parancs manual oldala és súgója. A fatlabel programmal a FAT16 és FAT32 fájlrendszerek jellemzőit írhatjuk, olvashatjuk. Soha nem szabad használni felcsatolt fájlrendszereken!