manual

A manual oldalak gyűjteménye.

ln (linux parancs)

Az ln linux parancs manual oldala és súgója. Amennyiben az utolsó argumentum egy létező könyvtár, az ln program minden más megadott fájlhoz létrehoz egy kötést ebben a könyvtárban (azonos néven). Ha csak egy fájl adott, ahhoz az aktuális könyvtárba hoz létre kötést. Különben ha két fájl adott, az elsőhöz hoz létre kötést a második által megadott néven. Hibát jelent, ha az utolsó argumentum nem könyvtár és kettőnél több fájl adott.

head (linux parancs)

A head linux parancs manual oldala és súgója. Ez a manual oldal a head GNU verzióját tárgyalja. A head a megadott fájlok első részét (alapértelmezésben első 10 sorát) írja ki. Ha nincs megadva fájlnév, vagy a fájlnév '-', a bemenetét a szabványos bemenetről veszi. Ha egynél több fájl adott, a fájl nevét `==>' és `<==' jelek közé téve minden fájl első része előtt kiírja.

tail (linux parancs)

A tail linux parancs manual oldala és súgója. Ez a kézikönyv oldal a tail parancs GNU verzióját írja le. A tail parancs a megadott fájl(ok) utolsó sorait (10 sor az alapértelmezett) írja ki; a szabványos  bemenetről  olvas, ha nincs fájl megadva, vagy, ha a fájl nevet '-' követi. Ha több, mint egy fájl van megadva, kiír egy fejlécet, ami tartalmazza a fájl nevét  `==>'  és `<==' jelek közé zárva, a többi fájl kimenetei előtt.

logtail (linux parancs)

A logtail linux parancs manual oldala és súgója. A logtail program beolvassa a paraméterben megadott fájlt (ami általában egy naplófájl), és a szabványos kimenetre adja annak azt a részét, amit még nem olvasott be az előző futtatása során. Megfelelő számú byte-nyi adatot olvas ki, feltételezve, hogy a fájlban történt változások csak új karakterekként kerültek hozzáadásra.

pstree (linux parancs)

A pstree linux parancs manual oldala és súgója. A pstree parancs egy fát jelenít meg, az éppen futó processzekről. A fa gyökere vagy a pid vagy az init (ha nincs pid) processzek  egyike. Ha  felhasználói nevet is megadunk, akkor csak az adott felhasznaló processzeiből leszármazó processzeket látjuk.

pslog (linux parancs)

A pslog linux parancs manual oldala és súgója. A pslog parancs megjeleníti a megadott folyamat aktuális munkanaplóit.

ps (linux parancs)

A ps linux parancs manual oldala és súgója. A ps program az aktuális processzek pillanatfelvételét adja. Amennyiben az állapotok ismétlődő frissítésére van szükség, a top használata javasolt.

passwd (linux parancs)

A passwd linux parancs manual oldala és súgója. A passwd a felhasználók és a csoportok megváltoztatását végzi. A felhasználók csak a saját jelszavukat változtathatják meg, a rendszergazda bárkiét. A csoportok jelszavát az adott csoport adminisztrátora változtathatja meg. A passwd ezen kívül használható a felhasználói adatok, mint pl. az igazi név, a login shell, vagy a jelszavak "szavatossági idejének" megváltoztatására is.

smbtree (linux parancs)

Az smbtree linux parancs manual oldala és súgója. Az smbtree egy szöveges módú smb böngésző. Hasonló a Windows hálózatokon található "Network Neighborhood" -hoz. Egy fa struktúrában jeleníti meg az ismert domain neveket, szervereket, és a szerveren lévő megosztásokat.

smbstatus (linux parancs)

Az smbstatus linux parancs manual oldala és súgója. Az smbstatus egy nagyon egyszerű program az aktuális Samba kapcsolatok kilistázására.