enciklopédia

MBR (Master Boot Record)

botond küldte be 2020. 03. 02., h - 10:26 időpontban
A Master Boot Record (MBR) egy speciális rendszerindító szektor a particionált számítógépes tárolóeszközök legelején. Ilyen eszközök lehetnek például a beépített, vagy cserélhető merevlemezek, SSD-k, pendrive-ok. Az MBR koncepcióját hivatalosan 1983-ban vezették be a PC DOS 2.0 változatában, és azóta működnek még napjainkban is a használt BIOS rendszerű személyi számítógépeken.

GPT (GUID Partition Table)

botond küldte be 2020. 02. 28., p - 13:56 időpontban
A GUID partíciós tábla (GPT) a fizikai számítógépes tárolóeszközök – mint például a merevlemez-meghajtók vagy az SSD háttértárak – partíciós tábláinak elrendezésére szolgáló szabvány, amely univerzálisan egyedi azonosítókat (UUID) használ (amik GUID néven is ismeretesek) a tárolóeszközön lévő partíciók egyértelmű megkülönböztetésére. A GPT az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) szabvány egy részét képezi.

CSM (Compatibility Support Module)

botond küldte be 2020. 02. 19., sze - 14:05 időpontban
A CSM (Compatibility Support Module) magyarosan (kompatibilitást támogató modul) segítségével a PC számítógépek modern UEFI rendszerű alaplapjai visszafele kompatibilisek a régi BIOS rendszerű alaplapokkal, amelyek a rendszerindítást az MBR partíciókkal rendelkező merevlemezekről hajtották végre. A CSM modulnak köszönhetően tehát az UEFI alaplapok is képesek elindítani az operációs rendszereket ezekről a régebbi meghajtókról.

Free Software Foundation

botond küldte be 2020. 01. 31., p - 11:02 időpontban
A Free Software Foundation, röviden FSF, egy nonprofit szervezet, amelyet Richard Stallman alapított 1985. október 4-én a szabad szoftveres mozgalom támogatására, amely elősegíti a számítógépes szoftverek tanulmányozásának, terjesztésének, létrehozásának és módosításának egyetemes szabadságát.

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface)

botond küldte be 2020. 01. 18., szo - 10:45 időpontban
Az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) egy specifikáció, amely meghatározza az operációs rendszer és a platform firmware közötti interfészt. Az UEFI felváltja a korábbi BIOS (Basic Input Output System) rendszert, amely eredetileg az összes IBM PC-kompatibilis személyi számítógépen megtalálható volt, de a legtöbb ma is használatos UEFI megvalósítás támogatja az örökölt BIOS szolgáltatásokat is a CSM (Compatibility Support Module) segítségével.

BIOS (Basic Input Output System)

botond küldte be 2020. 01. 03., p - 14:50 időpontban
A BIOS a Basic Input/Output System rövidítése, magyarul alapvető bemeneti/kimeneti rendszer, melynek feladata a hardver inicializálása a rendszer indítási folyamat során, valamint a futásidejű szolgáltatások biztosítása az operációs rendszerek és programok számára.

UUID (Universally unique identifier)

botond küldte be 2019. 12. 22., v - 15:45 időpontban
A universally unique identifier (UUID) egy 128 bites szám, amelyet számítógépes rendszerekben található információk azonosítására használnak. A globálisan egyedi azonosító (GUID) kifejezést szintén használják, általában a Microsoft által létrehozott szoftverekben.

GNU GRUB

botond küldte be 2019. 12. 21., szo - 17:33 időpontban
A GRUB a GNU Project operációs rendszert betöltő szoftvercsomagja, amely segítségével a számítógép indításakor kiválasztható, hogy melyik rendszer induljon el, amennyiben a gépre több is fel van telepítve, vagy éppen egy adott kernel konfiguráció indítását is lehetővé teszi az adott operációs rendszer partícióján.

php (linux parancs)

A php linux parancs manual oldala és súgója. A PHP egy széles körben használt általános célú szkriptnyelv, amely különösen alkalmas webfejlesztésre és beágyazható a HTML-be. Ez a parancssori felület, amely lehetővé teszi a következő műveletek végrehajtását: A php fájlok értelmezése és futtatása a -f kapcsolóval, amit a fájl neve követ. A -r paraméterrel pedig a PHP kódok közvetlen végrehajtására van lehetőség, ugyanúgy, mint a .php fájlokban alkalmazott eval() függvény segítségével.

Multi-Processing Modules (MPMs)

botond küldte be 2019. 10. 22., k - 19:40 időpontban
Az Apache Multi-Processing Modules (MPMs) bemutatása az enciklopédiában: Az Apache moduláris felépítésének köszönhetően a szerver különféle modulokat tartalmaz, amelyek több gyermekfolyamatot indítva hatékonyabban tudják kiszolgálni a beérkező kéréseket. Ezeket a modulokat Multi-Processing Modules-nek (MPMs) nevezik.