CSM (Compatibility Support Module)

botond küldte be 2020. 02. 19., sze - 14:05 időpontban

Tartalom

 

Ismertető

A CSM (Compatibility Support Module) magyarosan (kompatibilitást támogató modul) segítségével a PC számítógépek modern UEFI rendszerű alaplapjai visszafele kompatibilisek a régi BIOS rendszerű alaplapokkal, amelyek a rendszerindítást az MBR partíciókkal rendelkező merevlemezekről hajtották végre. A CSM modulnak köszönhetően tehát az UEFI alaplapok is képesek elindítani az operációs rendszereket ezekről a régebbi meghajtókról. Ebben az esetben a rendszerindítást ugyanúgy hajtják végre, mint a régi BIOS alapú rendszereken: a rendszerindító szektor tartalmára támaszkodva figyelmen kívül hagyják a partíciós táblát.

Az MBR partíciókról történő BIOS-féle rendszerindítást BIOS-MBR-nek is hívják, függetlenül attól, hogy egy UEFI-n vagy régi BIOS-alapú rendszeren lett végrehajtva. Ezenkívül lehetséges még a régi BIOS-alapú rendszerek indítása GPT lemezekről is, ezt pedig BIOS-GPT-nek hívják.

 

 

A CSM lehetővé teszi a régi operációs rendszerek és egyes opcionális ROM-ok használatát, amelyek nem támogatják az UEFI-t. Ezenkívül szolgáltatásainak kiegészítéseként az UEFI SMM biztosítja a szükséges örökölt rendszer kezelési mód (SMM) funkcionalitását is, melyet CompatibilitySMM-nek neveznek. Ez opcionális, és erősen chipset- és platform-specifikus. Az ilyen régi SMM funkciók példája az örökölt USB támogatás biztosítása a billentyűzethez és az egérhez, a klasszikus PS/2 elődjeik emulációjával.

2017 novemberében az Intel bejelentette, hogy 2020-ig tervezi a CSM támogatásának fokozatos megszüntetését.