UEFI (Unified Extensible Firmware Interface)

botond küldte be 2020. 01. 18., szo - 10:45 időpontban

Tartalom

 

Ismertető

Az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) egy specifikáció, amely meghatározza az operációs rendszer és a platform firmware közötti interfészt. Az UEFI felváltja a korábbi BIOS (Basic Input Output System) rendszert, amely eredetileg az összes IBM PC-kompatibilis személyi számítógépen megtalálható volt, de a legtöbb ma is használatos UEFI megvalósítás támogatja az örökölt BIOS szolgáltatásokat is a CSM (Compatibility Support Module) segítségével. Az UEFI támogatja a számítógépek távoli diagnosztikáját és javítását, még operációs rendszer nélkül is.

Az Intel kifejlesztette az eredeti Extensible Firmware Interface (EFI) specifikációkat. Az EFI néhány gyakorlata és adatformátuma tükrözi a Microsoft Windows megvalósításait és formátumait. 2005-ben az EFI 1.10 (az EFI végleges kiadása) elavulttá vált az UEFI által. Az Unified EFI Forum az a testület, amely az UEFI előírásait globálisan kezeli.

 

 

Története

Az EFI eredeti motivációja az első Intel – HP Itanium rendszerek korai fejlesztése során az 1990-es évek közepén jelent meg. A BIOS korlátozásai (például 16 bites processzor mód, 1 MB címezhető terület és PC AT hardver) túlságosan korlátozóakká váltak az Itanium által megcélzott nagyobb szerver platformok számára. Ezen aggodalmak orvoslására tett erőfeszítések 1998-ban kezdődtek, és kezdetben Intel Boot Initiative-nek hívták. Később átnevezték Extensible Firmware Interface (EFI) -re.

2005 júliusában az Intel leállította az EFI-specifikáció fejlesztését az 1.10-es verziónál, és hozzájárult a Unified EFI-fórumhoz, amely átdolgozta a specifikációt Unified Extensible Firmware Interface-ként (UEFI). Az eredeti EFI-specifikáció továbbra is az Intel tulajdonában van, amely kizárólag az EFI-alapú termékekre ad licenceket, de az UEFI-specifikáció az UEFI Forum tulajdonában van.

Az UEFI szabvány 2.1-es verziója 2007. január 7-én jelent meg. Hozzátette a kriptográfiát, a hálózati hitelesítést és a felhasználói felület architektúráját. Az UEFI 2.8-as változatát 2019 márciusában hagyták jóvá.

A Tiano volt az első nyílt forráskódú UEFI-megvalósítás, amelyet az Intel 2004-ben bocsátott ki. A Tiano-t azóta az EDK és az EDK2 váltotta fel, és ma a TianoCore közösség tartja karban.

2018 decemberében a Microsoft bejelentette a Mu projekt, a TianoCore EDK2 leágazását, amelyet a Microsoft Surface és a Hyper-V termékekben használnak. A projekt támogatja a Firmware, mint a szolgáltatás elképzelését.

 

Előnyei

Az EFI specifikáció által meghatározott felület olyan adattáblákat foglal magában, amelyek platforminformációkat tartalmaznak, valamint olyan indítási és futási szolgáltatásokat is, amelyek elérhetőek az operációs rendszer betöltője (bootloader), és az operációs rendszer számára is. Az UEFI firmware számos technikai előnyt kínál a korábbi BIOS rendszerhez képest:

  • Tudja kezelni a 2 TB-nál nagyobb merevlemezeket a GPT (GUID Partition Table) segítségével
  • A GPT partíciós táblának köszönhetően akár 128 darab elsődleges partíciót is támogat egyetlen lemezen
  • A nagyobb méretű ESP (EFI System Partition) -nak köszönhetően akár több operációs renszer betöltője is kényelmesen elfér az indító részben
  • Egy időben egyszerre több hardvert is tud inicializálni, ezáltal gyorsabb a hardveres boot folyamat
  • CPU-független architektúra
  • CPU-független eszközvezérlők
  • Rugalmas elő környezet az Operációs rendszerek számára, beleértve a kriptográfiai és hálózati képességeket is.
  • Moduláris felépítés
  • Visszafele és előre kompatibilitás

 

 

Címkék