UUID (Universally unique identifier)

botond küldte be 2019. 12. 22., v - 15:45 időpontban

Tartalom

 

Ismertető

A universally unique identifier (UUID) egy 128 bites szám, amelyet számítógépes rendszerekben található információk azonosítására használnak. A globálisan egyedi azonosító (GUID) kifejezést szintén használják, általában a Microsoft által létrehozott szoftverekben.

Ha szabványos módszerekkel állítják elő, akkor az UUID-k gyakorlati célokra egyediek. Az egyediségük nem függ semmilyen központi nyilvántartástól, vagy az UUID-ket létrehozó felek közötti koordinációtól – a legtöbb más számozási rendszertől eltérően. Bár az UUID-k újra előfordulásának valószínűsége nem nulla, de eléggé közel áll ahhoz, hogy elhanyagolható legyen.

Így bárki létrehozhat egy UUID-t valaminek az azonosítására, amiről megbizonyosodhat, hogy azt az azonosítót még nem hozták létre valami más azonosítására. A független felek által az UUID-kkel jelölt információk később egyetlen adatbázisba egyesíthetők vagy ugyanazon a csatornán továbbíthatók, a duplikáció elhanyagolható esélye érdekében.

Az UUID-k használata széles körben elterjedt, sok számítógépes platform támogatja azok létrehozását és szöveges ábrázolásuk feldolgozását.

 

 

Története

Az UUID-ket eredetileg az Apollo Network Computing System (NCS), majd az Open Software Foundation (OSF) osztott számítástechnikai környezetében (Distributed Computing Environment, DCE) használták. A DCE UUID kezdeti tervezése az NCS UUID-ken alapult, amelynek kialakítását a (64 bites) egyedi azonosítók ihlették, amelyeket a Domain/OS-ben használtak, melyet szintén az Apollo Computer fejlesztett. Később a Microsoft Windows platformja adoptálta a DCE kialakítást, amit GUID (globally unique identifiers)-ként nevezett el. Az RFC 4122 regisztrált egy URN névteret az UUID-k számára és újrafoglalta a korábbi specifikációkat, ugyanazzal a technikai tartalommal. Mire az RFC 4122-et javasolt IETF-szabványként tették közzé, az ITU szintén szabványosította az UUID-ket, az RFC 4122 korábbi szabványai és korai verziói alapján.

 

Formátuma

A szabályos szöveges ábrázolásban az UUID 32 hexadecimális számként van ábrázolva, amit kötőjelekkel elválasztva öt részre tagolnak 8-4-4-4-12 karakterhossz formátumban. Így összesen 36 karakter hosszúságú a kötőjelekkel együtt. Például:

502c2f96-7b2c-ed5d-67ed-5b416fed4cd8

A Microsoft GUID-okat időnként kapcsos zárójelek között jelenítik meg. pl.:

{502c2f96-7b2c-ed5d-67ed-5b416fed4cd8}

Ezt a formátumot nem szabad összetéveszteni a Windows Registry formátumával, ami a kapcsos zárójelek miatt hasonlít arra.

Előállításához időbélyeget, MAC címet és véletlen számokat is felhasználnak.

 

Forrás, kapcsolódó tartalom:

 

Címkék