Hogyan szabályozzuk az egér görgetési sebességét az imwheel program segítségével

botond küldte be 2018. 11. 03., szo - 10:25 időpontban

Tartalom

 

Bevezető

Néha szükség lehet rá, hogy lassíthassuk vagy gyorsíthassuk az egér görgetési sebességét, vagy finomhangolni szeretnénk, hogy a különböző programokban milyen sebességű legyen az egér görgetési funkció. Ebben a leírásban tekinthetjük meg ennek a beállítási lehetőségeit.

 

 

Telepítés

Az imwheel program nem az alaprendszer része, így telepítenünk kell root-ként:

apt-get install imwheel

 

Beállítások

Konfigurációs fájl létrehozása

Létre kell hoznunk először a program számára szükséges konfigurációs fájlt. Ezt sima felhasználóként kell tennünk a saját könyvtárunkban, mert ugye a saját asztalunk munkamenetében szeretnénk beállítani az egeret. Használhatjuk pl a nano szerkesztőt is, vagy bármelyik grafikus szerkesztőt:

nano ~/.imwheelrc

Alapbeállítás

Alapbeállításként tegyük bele a következő sorokat:

".*"
None,   Up,  Button4, 3
None,   Down, Button5, 3
Control_L, Up,  Control_L|Button4
Control_L, Down, Control_L|Button5
Shift_L,  Up,  Shift_L|Button4
Shift_L,  Down, Shift_L|Button5

Itt az első sor jelzi az imwheel programnak, hogy az utána lévő beállító blokk minden alkalmazásra legyen érvényes. Így tehát ez egy általános beállítás, amivel elkezdhetjük a kísérletezést.

Az utána lévő két sor határozza meg a sima fel és le görgetést, a sorok végén a 3-as számok pedig hogy egy görgetés hány sort görgessen például egy böngészőben.

Az utána lévő sorokban pedig a bal oldali CTRL + fel/le görgetést, illetve a bal oldali SHIFT + fel/le görgetést szabályozzák. Ezekkel például szabályozhatjuk egy adott programban a nagyítást, stb.

Mentsük le a fájlt, majd futtassuk a programot a --kill kapcsolóval:

imwheel --kill

A --kill kapcsoló gondoskodik arról, hogy az imwheel program futtatásakor az esetleges korábbi programpéldányt kilője, hogy csak egy futhasson egyszerre. A kapcsoló nélkül további programpéldányok kerülnek elindításra, amik nem eredményeznek megfelelő működést.

Egyéni alkalmazáshoz kapcsolás

A program lehetőséget nyújt egyéni alkalmazásokhoz való kapcsolást is, ami azt jelenti, hogy külön programonként meg tudjuk szabni, hogy melyikben milyen gyorsan működjön az egér görgetési sebessége.

Ennek a beállításához az adott program ablaknév osztályára van szükség, amit a következő paranccsal olvashatunk ki:

xprop WM_CLASS | grep -o '"[^"]*"' | head -n 1

Ha lefuttatjuk ezt a parancsot, akkor az asztalkörnyezetünkben az egér kurzor átvált egy kereszt jelre, ami arra vár, hogy rákattintsunk egy ablakra. Amint ez bekövetkezik, a parancs kimenetként kiadja az ablak nevét.

Például a Chrome böngésző ablakára kattintva kiadja a következőt:

"google-chrome"

Ezután már csak például a következőt kell betennünk a fenti konfig fájlba:

"^google-chrome$"
None,   Up,  Button4, 8
None,   Down, Button5, 8

Majd futtassuk:

imwheel --kill

Ekkor a Chrome böngészőben sokkal gyorsabb lesz a görgetés, míg a többi ablakban marad a korábbi beállítás.

És ehhez hasonlóan be tudjuk állítani a többi szükséges programunk számára is a görgetési sebességeket.

 

Érdekességek

Apróbb érdekességek, amiket találtam a program használata során, hogy ha egy egyedileg beállított görgetési sebességű ablak nincs az előtérben, akkor az előtérben lévő alkalmazásablak görgetési sebességével fogja görgetni az ablakot. Pl a böngésző előtt van egy terminál ablak, de közben görgetjük a hátul lévő böngészőt, stb.

Továbbá nálam a VirtualBox billentyűzet elkapási módja alapból összeakad az imwheel programmal, ezért kicsit játszani kellett a különböző billentyűkombinációkkal, hogy például tudjam használni a VirtualBox-ban futó Win7-es rendszeren a Photoshop ALT + görgetés funkcióját a nagyítás/kicsinyítés használatához.

Ezektől függetlenül jól jöhet ez a kis program, néhány esetben, például ha nagyobb méretű log fájlokat kell gyakran átgörgetnünk a terminálban. Ilyenkor hasznos az egér görgetés felgyorsítása.

 

Kapcsolódó tartalom, hasznos linkek: