Alaprendszerek

Linux alaprendszerek és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítők telepítési leírásainak gyűjtőoldala.

Az alaprendszerek vagy más néven minimális szerver telepítések csak egy friss Linux telepítést tartalmaznak konzol módban, grafikus felület nélkül, amit néhány alapvető plusz csomaggal egészítem ki őket (pl nanoopenssh-server, stb).

Ezeket a további leírások alapköveinek tekinthetjük, mert a leírások jelentős része ezekre az alaprendszerekre fog épülni.

Az alaprendszerek a feltelepítését Virtualboxban végzem el, és a kész virtuális gép image fájlt felteszem a letöltésekbe a megfelelő kategóriákba. Így bárki letöltheti és kipróbálhatja őket virtuális gépeken. Vagy ha csak egyszerűen nem akartok időt tölteni a telepítéssel, viszont az ezekre épülő leírásokat is ki szeretnétek próbálni, akkor ez kényelmesebb megoldást nyújt a gyors tesztelésekhez.

Az alaprendszerek telepítésének nem feltétele a VirtualBox használata, tehát bárki feltelepítheti rendesen a számítógépére is, én csak a hordozhatóság miatt telepítem ezeket virtuális gépre, hogy meg tudjam osztani itt az oldalon.

Ahogy időm engedi, megpróbálok apránként többféle disztribúcióval és azoknak több verzióival is elkészíteni minimál telepítéseket, hogy szélesebb körben is hasznosak legyenek.

 

A kategória tartalma: