A legfrissebb manual oldalak és súgók

logtail (linux parancs)

A logtail linux parancs manual oldala és súgója. A logtail program beolvassa a paraméterben megadott fájlt (ami általában egy naplófájl), és a szabványos kimenetre adja annak azt a részét, amit még nem olvasott be az előző futtatása során. Megfelelő számú byte-nyi adatot olvas ki, feltételezve, hogy a fájlban történt változások csak új karakterekként kerültek hozzáadásra.

pstree (linux parancs)

A pstree linux parancs manual oldala és súgója. A pstree parancs egy fát jelenít meg, az éppen futó processzekről. A fa gyökere vagy a pid vagy az init (ha nincs pid) processzek  egyike. Ha  felhasználói nevet is megadunk, akkor csak az adott felhasznaló processzeiből leszármazó processzeket látjuk.

pslog (linux parancs)

A pslog linux parancs manual oldala és súgója. A pslog parancs megjeleníti a megadott folyamat aktuális munkanaplóit.

ps (linux parancs)

A ps linux parancs manual oldala és súgója. A ps program az aktuális processzek pillanatfelvételét adja. Amennyiben az állapotok ismétlődő frissítésére van szükség, a top használata javasolt.

passwd (linux parancs)

A passwd linux parancs manual oldala és súgója. A passwd a felhasználók és a csoportok megváltoztatását végzi. A felhasználók csak a saját jelszavukat változtathatják meg, a rendszergazda bárkiét. A csoportok jelszavát az adott csoport adminisztrátora változtathatja meg. A passwd ezen kívül használható a felhasználói adatok, mint pl. az igazi név, a login shell, vagy a jelszavak "szavatossági idejének" megváltoztatására is.

smbtree (linux parancs)

Az smbtree linux parancs manual oldala és súgója. Az smbtree egy szöveges módú smb böngésző. Hasonló a Windows hálózatokon található "Network Neighborhood" -hoz. Egy fa struktúrában jeleníti meg az ismert domain neveket, szervereket, és a szerveren lévő megosztásokat.

smbstatus (linux parancs)

Az smbstatus linux parancs manual oldala és súgója. Az smbstatus egy nagyon egyszerű program az aktuális Samba kapcsolatok kilistázására.

smbpasswd (linux parancs)

Az smbpasswd linux parancs manual oldala és súgója. Az smbpasswd programnak több különböző funkciója van, attól függően, hogy a root felhasználó futtatja-e vagy sem. Normál felhasználóként történő futtatás esetén a felhasználó megváltoztathatja jelszavát, amit az SMB-munkamenetekhez használt az SMB-jelszavakat tároló gépeken.

smbtar (linux parancs)

Az smbtar linux parancs manual oldala és súgója. Az smbtar egy nagyon kicsi shell szkript, ami az smbclient-en futva archiválja az SMB megoszásokat.

smbspool (linux parancs)

Az smbspool linux parancs manual oldala és súgója. Az smbspool egy kicsi nyomtatási-sor kezelőprogram, amely nyomtatási fájlokat küld az SMB nyomtatónak. A parancssori argumentumok pozíció-függőek, hogy a program kompatibilis maradjon a hagyományos UNIX nyomtatási rendszerekkel, így az smbspool használható bármilyen nyomtatási rendszerrel vagy egy programból vagy akár szkriptből is.