A legfrissebb manual oldalak és súgók

ufw

Az ufw linux parancs manual oldala és súgója. Az ufw parancs egy Linux tűzfal kezelésére szolgáló program, melynek célja, hogy egy könnyen kezelhető felületet biztosítson a felhasználó számára.

apt-key

Az apt-key linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-key az apt által a csomagok hitelesítéséhez használt kulcsok listájának kezelésére szolgáló parancs. Az e kulcsokkal hitelesített csomagok megbízhatónak tekinthetők. Ne feledük, hogy ha az apt-key használatára van szükség, akkor a GNU Privacy Guard eszköz további telepítésére is szükség van, amely a gnupg csomagban található meg. Már csak ezért sem ajánlott az automatizált használat (különösen a csomagkarbantartó szkriptekben!). Továbbá az összes parancs kimeneti formátuma nincs meghatározva, és változhat, és változik is, ha az alapul szolgáló parancsok megváltoznak. Az apt-key megpróbálja észlelni az efféle használatot, és ezekben az esetekben figyelmeztetéseket generál a szabványos hiba kimenetre.

apt-ftparchive

Az apt-ftparchive linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-ftparchive indexfájlokat generál a Debian archívumokhoz. A generálás sok stílusát támogatja, a teljesen automatizálttól kezdve a dpkg-scanpackages és a dpkg-scansources funkcionális helyettesítéséig. Az apt-ftparchive Package fájlokat generál a .deb-ek fájából. A Package fájl minden vezérlő mezőt tartalmaz minden egyes csomagról úgy az MD5 hash-t mint a fájlméretet. Az override (felülbíráló) fájl támogatott a Prioritás és Szekció mezők értékének kényszerítésére.

apt-extracttemplates

Az apt-extracttemplates linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-extracttemplates konfigurációs- és sabloninformációk debian-csomagokból való kinyerésére használható. Elsősorban a debconf(1) használja konfigurációs kérdések feltételéhez a csomagok telepítése előtt.

apt-config

Az apt-config linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-config egy felület az APT eszközök által használt konfigurációs beállításokhoz, főleg hibakereséshez és parancsfájlokhoz tervezve.

apt-cdrom

Az apt-cdrom linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-cdrom használatával CD-ROM-ok, USB pendrive-ok és más cserélhető adathordozók vehetők fel csomagforrásként az APT-hoz. Az apt-cdrom gondoskodik a lemez felépítésének meghatározásáról, valamint az esetleges hibás írások kijavításáról és az indexfájlok ellenőrzéséről. A CD-k hozzáadása az APT csomagtár listájához csak az apt-cdrom használatával lehetséges, kézzel nem lehet végrehajtani. Ezenkívül egy több lemezes csomagtár esetén a CD lemezek mindegyikét külön be kell helyezni és ellenőrizni, hogy a rendszer figyelembe vehesse az esetleges írási hibákat.

apt-cache

Az apt-cache linux parancs manual oldala és súgója. Az apt-cache különféle műveleteket hajt végre az APT csomagkezelő csomag-gyorsítótárán. Az apt-cache nem módosítja a rendszer állapotát, hanem műveleteket kínál a csomagok metaadataiban történő keresésére és hasznos adatok generálására. A metaadatok megszerzése és frissítése az 'update' paranccsal történik, pl. az apt-get segítségével, így azok elavulhatnak, ha az utolsó frissítés túl régen volt. Cserébe az apt-cache a konfigurált források elérhetőségétől függetlenül működik, például internetelérés nélkül.

lsmem

Az lsmem linux parancs manual oldala és súgója. Az lsmem parancs kilistázza a rendelkezésre álló memória tartományait és azoknak online állapotait. A felsorolt ​​memória blokkok megfelelnek a memória blokk reprezentációjának a sysf-ben. A parancs megjeleníti a memória blokk méretét és a memória mennyiségét onlie és offline állapotában is. A progtam alapértelmezett kimenete kompatibilis az s390 eszközök eredeti megvalósításával, de erősen ajánlott kerülni az alapértelmezett kimenetek használatát a szkriptjeinkben. Mindig meg kell határozni a várt oszlopokat a --output opcióval és az oszlop felsorolással az olyan alkalmazási területeken, ahol elengedhetetlen a stabil kimenet.

lslogins

Az lslogins linux parancs manual oldala és súgója. Az lslogins parancs információkat jelenít meg a rendszer ismert felhasználóiról. Megvizsgálja a wtmp és a btmp naplókat, a /etc/shadow (ha szükséges) és a /etc/passwd fájlokat, és kiadja a kívánt adatokat. Az opcionálisan megadható felhasználónév paraméter segítségével csak a megadott felhasználóról adja ki az információkat. Ilyenkor a kimeneti formátum a -l vagy a -g kapcsolók esetén eltér, és az ismeretlen felhasználónév hibaként kerül megjelenítésre. Az alapértelmezett művelet az információk felsorolása a rendszer összes felhasználójával kapcsolatban.

lslocks

Az lslocks linux parancs manual oldala és súgója. Az lslocks parancs kilistázza a Linux rendszerben aktuálisan zárolt fájlokat. Az lslocks felsorolja az OFD (Open File Description) zárolásokat is, ezek a zárolások nincsenek társítva egyetlen folyamathoz sem (a PID értéke -1).