ISPConfig 3 kezelőpanel frissítése

botond küldte be 2018. 07. 23., h - 00:55 időpontban

Ebben a rövid leírásban ismertetem az ISPConfig 3 webhoszting kezelőpanel frissítését néhány lépésben. A művelet roppant egyszerű, csak a parancssorban kell néhány kérdésre válaszolni, és már készen is vagyunk.

 

Ebben a leírásban én a korábban elkészített szerverkonfigurációmban mutatom be a folyamatot, egyúttal a következő szerver verzió is már a frissebb ISPConfig panellel kerül feltöltésre.

 

Most a 3.1.11-es verzióról fogjuk frissíteni a rendszert a 3.1.12-re, de más verziószámoknál is ugyanígy kell eljárni.

 

 

Adminként belépve az ISPConfig kezelőpanel felületére a rendszer egyből tájékoztat a kezdőképernyőn az elérhető frissítésről:

ISPConfig 3 frissítése - Értesítő

Ilyenkor nyissunk meg egy terminált, és rootként futtassuk a frissítő szkriptet:

sudo ispconfig_update.sh

ISPConfig 3 frissítése - Frissítés indítása

Ekkor megjelenik a kontroll panel szöveges logója, és az első kérdés is, hogy milyen frissítési módszert választunk (stabil kiadás, Github-os változat, stb.). Itt válasszuk a szögletes zárójelek között lévő alapértelmezett "[stable]" opciót, tehát nyomjunk entert. Ekkor letölti a friss csomagot, majd megkérdezi, hogy szeretnénk-e biztonsági másolatot készíteni a jelenlegi rendszerről, amit a /var/backup könyvtárban helyez el:

ISPConfig 3 frissítése - Biztonsági másolat készítése

Egy friss rendszer esetén a biztonsági mentés körülbelül 4 Mb-nyi helyet igényel, viszont nálam ezen a szerveren a legutóbbi biztonsági mentés 111 Mb helyet foglal. Így tehát mérlegeljünk, hogy mennyi a szabad tárhelyünk a szerveren, de akár törölhetjük is a korábbi mentéseket, amennyiben voltak már frissítések. Tehát amennyiben van elegendő tárhelyünk, készítsünk mentést mindenképpen, mert a biztonság a legfontosabb.

 

Miután lementette a biztonsági másolatot a helyére, lefuttatja a PHP és a MySQL frissítő fájlokat, majd megkérdezi, hogy törölheti-e az elavult JavaScript fájlt:

ISPConfig 3 frissítése - PHP, MySQL frissítőfájlok futtatása és az elavult fájlok törlése

Itt természetesen most csak ennek a verziónak a frissítésekor kérdez rá erre a fájlra, tehát ez a rész frissítésenként változik, hogy éppen melyik fájl avul el, és kerül helyére újabb. Így ilyenkor töröltessük nyugodtan ezeket, hogy ne maradjon szemét a fájlrendszerben. Nyomjunk Entert, ekkor egyesével fog rákérdezni ha több törlendő fájl is van, vagy írjuk be hogy "all" az enter előtt, ekkor pedig egyszerre törli mindet. Ezt nyugodtan rábízhatjuk a frissítő folyamatra, tudja, hogy mire nincs már szüksége.

Ezután lefuttat még egy MySQL frissítési részt, és megkérdi, hogy újrakonfigurálja-e a jogosultságokat a kezelőpanel fő adatbázisában:

ISPConfig 3 frissítése - MySQL jogosultságok újrakonfigurálása a fő adatbázisban

Itt a nemleges válasz az alapértelmezett, amit hagyhatunk is, mivel nincs szükségünk a jogosultságok babrálására, tehát üssünk entert.

A következő lépésben a szolgáltatások újrakonfigurálását kérdezi egy alapértelmezett igen opcióval:

ISPConfig 3 frissítése - Szolgáltatások újrakonfigurálása

Itt fogadjuk el az igen opciót, nyomjunk entert.

Ekkor újrakonfigurálja a következő képen látható szolgáltatásokat,

ISPConfig 3 frissítése - ISPConfig port beállítása

azután rákérdez az ISPConfig portszámára, alapértelmezettként az eddigi portszámmal. Hacsak nem kívánjuk megváltoztatni az ISPConfig kezelőpanel elérési portját, akkor üssünk entert.

 

 

A következő lépésben megkérdi hogy szeretnénk-e új SSL tanúsítványt generáltatni:

 

ISPConfig 3 frissítése - Új SSL tanúsítvány generálása

Ez az SSL újragenerálás az ISPConfig kezelőfelületének eléréséhez szükséges tanúsítványra vonatkozik. Így ha esetleg a szerveren lévő valamelyik domainünkhöz már vásároltunk valódi SSL-t, és azon keresztül használjuk az ISPConfigot is, akkor itt semmiképp ne generáltassunk újat, mert akkor felülírja az ISPConfig-hoz használt korábbi SSL fájlokat. Lényegében itt általában nem szükséges újat generáltatnunk, csak akkor, ha nincs valódi SSL-ünk a szerveren, és az ISPConfig telepítésekor létrehozott (self signed) SSL lejárathoz közel van.

 

Tehát ha nincs szükség új SSL generálásra, akkor nyomjunk entert.

Ezután a cron időzítőrendszer újrakonfigurálása jön, egy alapértelmezett igen opcióval, itt is hagyjuk az alapértelmezett választást, nyomjunk entert:

ISPConfig 3 frissítése - Crontab újrakonfigurálása

Ezután elvégzi a crontab újrakonfigurálását, majd újraindítja a szolgáltatásokat:

ISPConfig 3 frissítése - Frissítés befejezése

És végül ha minden jól ment idáig, akkor el is készült a frissítés, és visszakapjuk a parancssort.

Ezután lépjünk ki, majd újra vissza az ISPConfigba adminként (csak így frissül a verzió ellenőrzés), és nézzük meg az eredményt:

 

ISPConfig - Verzió ellenőrzése: 3.1.12

 

A frissítési folyamat nem tart tovább körülbelül 2-3 percnél. Ha nincs extrém helyzet, akkor lényegében minden kérdésre adhatjuk az alapértelmezett opciókat az enter billentyűk nyomkodásával.

Célszerű naprakészen tartani a kezelőpanelt, sok esetben fontos biztonsági frissítések vagy hibajavítások kerülnek az új verzióba.