Felhasználónevek prefixelésének kikapcsolása az ISPConfig3 kezelőpanelben

botond küldte be 2019. 01. 06., v - 11:01 időpontban

Tartalom

 

Bevezető

Weboldalak üzemeltetésénél nagyon fontos az adatok mentése, weboldalak másolatainak elkészítése, megőrzése. Ha pedig az oldalak fejlesztését is magunk végezzük, akkor elengedhetetlen hogy kialakítsunk egy fejlesztői környezetet. Ezt a legcélszerűbb úgy megoldani, hogy a szerveren lévő oldalakat pontosan lemásoljuk otthoni vagy munkahelyi számítógépünkre, majd a weboldalon elvégzett munka végeztével a változtatásokat visszamásoljuk. Mindezt természetesen automatizáltan, hogy ne csúszhasson hiba az adatok mozgatásába.

Ebben a rövid leírásban elvégzünk egy apró, de hasznos beállítást az ISPConfig3 web hoszting kezelőpanelben. A beállítás során eltávolítjuk az adatbázis nevek és adatbázis felhasználónevek prefixelését, hogy az utána létrehozott weboldalak automatizált fel/leszinkronizálását követően ne kelljen kézzel módosítani az adatbázis kapcsolódások beállításait a helyi gépen lévő eltérő kliens/web struktúra miatt.

Az egésznek annyi a lényege, hogy az ISPConfig prefixeli az adatbázis, és egyéb létrehozott felhasználók neveit. Ezt az adott kliens rekord adataival végzi. Így ha a helyi gépen nem egyezik ez a kliens struktúra, akkor a weboldalak szinkronizálását követően kézzel át kellene írogatni az adatbázis kapcsolatok beállításait az oldalak forráskódjaiban.

Hogy ezt elkerüljük, elvégezzük ezt a roppant egyszerű beállítást.

 

 

ISPConfig3 beállítása

Ennek elvégzése természetesen csak egy meglévő ISPConfig-os szerverkörnyezetben működik, mint amilyen például a tökéletes szerver konfiguráció Debian 8 (Jessie)-re vagy Debian 9 (Stretch)-re.

Lépjünk be az ISPConfigba adminként, majd navigáljunk a System főmenü - Interface szekció - Main config menübe:

ISPConfig - System - Main config - prefix beállítások

Itt láthatjuk is a "gyári" prefix beállításokat az adatbázis, FTP, Shell és WebDav felhasználókhoz. Ezek közül ami lényeges, az az első kettő, tehát az adatbázis név prefix és az adatbázis felhasználónév prefix. Ezeket távolítsuk el. Persze egyéni ízlés szerint a többi is kivehető, részemről mindet kivettem, hogy egyszerűbb legyen az élet a szerveren végzett munka során.

A weboldalak automatizált mentését egy másik leírásban nézzük át.

 

Konklúzió

Ez a kis beállítás szinte jelentéktelen, de sok utómunkától menthet meg bennünket. Én sajnos csak később állítottam be, ezért volt is macera pár szinkronizálásnál. Célszerű már az elején elvégezni, persze csak ha automatizáltan szeretnénk szinkronizálni az oldalakat a szerver és az otthoni/munkahelyi gépünk között.