leírás

Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) minimális szerver telepítése (2. oldal)

botond küldte be 2019. 07. 02., k - 17:41 időpontban
Ebben a leírásban elkészítjük az Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) minimális szervert, ami sok további leírás építőköve lesz. Az Ubuntu az LTS (Long Term Support) családjának tagjaihoz öt éven át nyújt támogatást, így a 18.04-es verzióhoz még 2023 áprilisáig fogunk frissítéseket kapni. Ez kiváló alapjául szolgál egy szerver telepítésének – amit akár hosszú éveken át szeretnénk biztonságosan üzemeltetni. Ezen az oldalon befejezzük a telepítést néhány parancssori beállítás elvégzésével.

Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) minimális szerver telepítése

botond küldte be 2019. 07. 02., k - 17:35 időpontban
Ebben a leírásban elkészítjük az Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) minimális szervert, ami sok további leírás építőköve lesz. Az Ubuntu az LTS (Long Term Support) családjának tagjaihoz öt éven át nyújt támogatást, így a 18.04-es verzióhoz még 2023 áprilisáig fogunk frissítéseket kapni. Ez kiváló alapjául szolgál egy szerver telepítésének – amit akár hosszú éveken át szeretnénk biztonságosan üzemeltetni. Ezen az oldalon elkezdjük a telepítő lépéseivel, majd a következő oldalon befejezzük néhány parancssori beállítás elvégzésével.

Hogyan telepítsük a VirtualBox-ban futó Debian rendszerre a vendég integrációs szolgáltatásokat (Guest additions)

botond küldte be 2019. 01. 06., v - 18:24 időpontban
A leírásban feltelepítjük a VirtualBox-ban futó Debian rendszerre a vendég integrációs szolgáltatásokat (Guest additions), amely nagyobb hardver kompatibilitást biztosít a futtatott operációs rendszer számára.

Debian 9 (Stretch) minimális szerver telepítése (2. oldal)

botond küldte be 2018. 12. 21., p - 23:09 időpontban
A leírás első oldalán elkezdett Debian 9 (Stretch) minimális szerver telepítési útmutatójának folytatásaként ezen az oldalon beállítjuk a főbb szoftvereket, a GRUB rendszerbetöltőt és a hálózatot, hogy készen álljon a gép egy tökéletes szerver kialakítására.

Debian 9 (Stretch) minimális szerver telepítése

botond küldte be 2018. 12. 21., p - 15:43 időpontban
Ebben a leírásban feltelepítünk egy Debian 9 (Stretch) minimális szervert, ami alapjául fog szolgálni a későbbi tökéletes szerverekkel kapcsolatos leírásoknak. Ezen az oldalon letöltjük a Debian 9 (Stretch) telepítőcsomagot, és a telepítés során elvégezzük a nyelvi és területi beállításokat, beállítjuk a hálózatot, létrehozzuk az első felhasználót, beállítjuk a lemez partíciókat és az APT csomagkezelőt. A leírás második oldalán pedig folytatjuk a telepítés hátralévő részeit.

Hogyan állítsunk be másodlagos névszervert, ha csak egy IP-címmel rendelkezünk

botond küldte be 2018. 04. 26., cs - 11:27 időpontban
Ebben a leírásban bemutatom, hogyan állíthatunk be másodlagos névszervert domain neveink számára, ha csak egy IP-címmel rendelkezünk. A leírásban ISPConfig-os szerverkörnyezetben dolgozunk és egy külső, ingyenes névszerver szolgáltatást veszünk igénybe.

Debian 8 (Jessie) minimális szerver telepítése

botond küldte be 2018. 04. 21., szo - 23:23 időpontban
A leírás bemutatja, hogyan telepítsük fel a Debian 8 (Jessie) Linux operációs rendszert minimális, konzol módban. Célunk, hogy rendelkezzünk egy tiszta telepítéssel, ami kiindulópontja lesz az oldal több leírásának is.

Hogyan készítsünk rendszerindító pendrive-ot a Rufus programmal

botond küldte be 2018. 04. 21., szo - 15:20 időpontban
A leírás bemutatja, hogy a Rufus program segítségével hogyan írhatjuk ki az operációs rendszer telepítő képfájljait USB pendrive-okra.

Hogyan állítsuk be a VirtualBox-ot az alaprendszerek számára

botond küldte be 2018. 04. 18., sze - 22:08 időpontban
Ebben a leírásban bemutatom hogyan hozzunk létre és készítsünk elő virtuális gépet Linux vendég rendszer számára a VirtualBoxban.