Nano (GNU szövegszerkesztő)

botond küldte be 2018. 06. 06., sze - 20:24 időpontban

A GNU Nano egy parancssori szövegszerkesztő program az Unix-szerű operációs rendszerekhez vagy operációs környezetekhez. Emulálja a Pico szövegszerkesztőt, amely a Pine e-mail kliens része, és további funkciókat is kínál. A Pico-tól eltérően a Nano a GNU General Public License (GPL) licenc alatt áll. 1999-ben Chris Allegretta szabad szoftverként adta ki, mely 2001-ben  a GNU Projekt részévé vált.

A szerkesztőprogram eredetileg TIP (TIP Isn't Pico) néven jelent meg 1999-ben, majd 2000. január 10-én lett nano-ra átnevezve, hogy elkerülje a meglévő Unix programmal a névütközést. A név az SI előtagok rendszeréből származik, amelyben a nano 1000-szer nagyobb, mint a pico.

A GNU nano több olyan funkciót is megvalósít, amik a Pico-ból hiányoznak, többek között szintaxis kiemelést, a sorok számát, a reguláris kifejezésekre történő keresést és cserét, a soronkénti görgetést, a többszörös pufferelést, a sorok csoportos behúzását, a megváltoztatható billentyűkombinációk támogatását és a módosítások visszavonását/megismétlését.

 

Felhasznált forrás:
Wikipédia

 

 

Telepítés

Telepítése nagyon egyszerű, például Debian rendszeren csak egy csomagot kell feltelepíteni az APT csomagkezelő segítségével, mivel a disztribúció tárolója tartalmazza azt:

apt-get install nano

Frissebb Debian rendszereknél, pl a Debian 9-nél már a telepítőcsomag alapból tartalmazza a szerkesztőt.

 

Kezelés

A GNU nano, mint a Pico, billentyűzet-orientált, tehát különböző billentyűkombinációk segítségével lehet irányítani. Néhány fontosabb billentyűkombináció:

  • CTRL+G: Súgó oldal megjelenítése
  • CTRL+O: Mentés
  • CTRL+R: Beolvasás fájlból
  • CTRL+K: Teljes sor kivágása (és a program belső pufferébe helyezése)
  • CTRL+U: Pufferben tárolt sor beillesztése
  • CTRL+W: Keresés
  • CTRL+X: Kilépés

 

Tetszőleges szövegrész kijelölése, pufferbe mentése, majd beillesztése

A folyamat nem szokványos, viszont a mindennapi használat során gyakran szükség lehet rá, így célszerű megjegyezni.

Állítsuk a nyíl billentyűkkel a kurzort a kijelölendő szövegrész legelső karakterére, majd itt nyomjuk meg az ALT+A billentyűkombinációt. Ekkor a kijelölő módba vált a program. Ezután állítsuk a kurzort a szakasz utolsó karakterére (ilyenkor látszik is az inverz kijelölés), majd utána nyomjuk meg az ALT+6 billentyűkombinációt. Ekkor megszűnik a kijelölési mód, és az érintett rész bekerül a pufferbe. Végül menjünk a kurzorral a beillesztendő pozícióra, és ott nyomjuk meg a fentebb is említett CTRL+U beillesztő billentyűkombinációt.

A funkció hasonlóan működik, mint pl a Windowsos számítógépeken megszokott másolás - beillesztés folyamat, azonban ennek nincs köze a vágólaphoz, így ha windowsos gépről terminálból használjuk a gépet, akkor a kimásolt tartalom nem kerül a vágólapra.

A program további kapcsolóit és leírásait az itteni nano manual archívumban találhatjuk meg.

 

Nanorc

A szerkesztőprogram támogatja a konfigurációs fájlban történő beállítások tárolását, így kényelmesen testreszabható a program anélkül, hogy minden indításnál kapcsolókat kellene megadni. A konfig fájlnak a felhasználó home könyvtárában kell lennie: ~/.nanorc

Néhány hasznosabb beállítás, amit célszerű beállítani:

set tabsize 4

Beállítjuk a tab méretét 4 karakterre, ami a legtöbb helyen általános, de a nano-ban alaból 8 karakteres beállítás van érvényben.

set smooth

Finom görgetés beállítása

set mouse

Egér támogatás bekapcsolása. Ez nagyon hasznos funkció.

set const

Aktuális sor, oszlop és szó szám folyamatos megjelenítése a menük felett.

Az összes beállítási lehetőségről bővebben a GNU nano hivatalos oldalán tájékozódhatunk.