NTP

botond küldte be 2018. 04. 30., h - 09:47 időpontban

Az NTP (Network Time Protocol), magyarul hálózati idő protokoll, a számítógépek óráinak szinkronizálására szolgáló hálózati protokoll. Az NTP az egyik legrégebbi internetprotokoll, melyet David L. Mills (University of Delaware), amerikai számítástechnikai mérnök fejlesztett ki 1981-ben.

Az NTP célja, hogy a protokollt használó összes számítógépet szinkronizálja az egyezményes koordinált világidővel a másodperc töredéke alatt. A Marzullo algoritmusának módosított változatát használja a pontos időszerverek kiválasztására, és célja a változó hálózati késleltetés hatásainak mérséklése. A protokoll többnyire néhány századmásodpercnyi idő alatt képes fenntartani a szinkronizációt az interneten, helyi hálózatokon (ideális körülmények között) pedig egy ezredmásodperces sebességet is elérheti a szinkronizáció ideje. Az aszimmetrikus útvonalak és a hálózati torlódások azonban 100 ms vagy több hibát is okozhatnak.

A protokollt általában a szerver-kliens modell jellemzi, de ugyanolyan könnyen használható pont-pont kapcsolatokban, amikor mindkét résztvevő a másikat potenciális időforrásnak tekinti. A számítógépek az időbélyegeket a 123-as számú UDP (User Datagram Protocol) porton küldik és fogadják. Használhatnak továbbá műsorszórást vagy multicasting-ot is, ahol a kliensek passzív módban kapják az idő frissítéseket az első kalibrációs adatcsere után. Az NTP figyelmeztet minden közelgő ugró másodpercről, de a helyi időzőnákról és a nyári időszámításokról nem ad információt.