Wine

botond küldte be 2019. 08. 07., sze - 13:51 időpontban

Tartalom

 

Meghatározása

Wine a "Wine is Not an Emulator" angol kifejezés, vagyis "Wine nem egy emulátor" rövidítéséből származó nyílt forráskódú szabad szoftver, amely a Windowsra fejlesztett alkalmazások és játékok futtatásához biztosít kompatibilitási réteget az UNIX-szerű operációs rendszerek számára, mint például a Linux, macOS és BSD.

 

 

Funkciója

A Wine tehát nem egy emulátor vagy egy virtualizációs eszköz – ami leszimulál egy vendég operációs rendszert –, hanem a futtatott Windows programok rendszerhívásait alakítja át valós időben POSIX-kompatibilis hívásokká. Ezáltal lehetőséget nyújt például egy Linux rendszeren hogy működjenek rajta a DOS, Windows 3.x, Win32 és Win64 platformokra készített szoftverek is, kiküszöbölve a teljesítmény és memóriabeli veszteségeket – szemben a virtualizációs és egyéb megoldásokkal –, lehetővé téve a Windows alkalmazások tiszta asztali integrálását.

A Wine biztosít még egy Winelib néven ismert szoftverkönyvtárat is, amellyel a fejlesztők lefordíthatják a Windows alkalmazásokat, hogy elősegíthessék a fejlesztett program átportolását az UNIX-szerű operációs rendszerekbe.

 

Saját futási környezet

A Wine saját Windows futási környezetet biztosít, amely a Windows rendszerhívások POSIX-kompatibilis rendszerhívásokká történő valósidejű átalakítása mellett újjáépíti a Windows rendszerek könyvtárstruktúráját, és alternatív megvalósítást biztosít a Windows függvénykönyvtárak és a rendszer szolgáltatások számára a wineserver és más egyéb összetevőkön keresztül, mint például az Internet Explorer, a Windows Registry Editor és az msiexec.

A rendszer alapvetően fekete doboz teszteléseken alapuló program visszafejtési eljárással készült, hogy elkerülje a Windows-al kapcsolatos szerzői jogi problémákat.

 

Cél platformok

A Wine-t elsősorban Linux és macOS rendszerek számára fejlesztették, és mindkét platformon (2018 novemberétől) jól karbantartott csomagok érhetők el.

A desktoplinux.com által 2007-ben készített, 38 500 Linux asztali felhasználót vizsgáló felmérésben a válaszadók 31,5% -a nyilatkozta, hogy használja a Wine-t Windows alkalmazások futtatására. Ez a mennyiség több volt, mint az összes x86 virtualizációs program esetén együttesen, és nagyobb, mint a 27,9%, akik jelentették, hogy nem használnak Windows alkalmazásokat.

 

A név eredete

A "Wine is Not an Emulator", mint a Wine projekt nevének kiválasztása egy elnevezési beszélgetés eredményeként jött létre 1993 augusztusában David Niemi ötlete alapján. Néha zavart okozott egy-egy korai leírás, amely a "Windows Emulator" és más érvénytelen forrásokat használt, ami a Wine Projekt nevének megadása után jelent meg, mivel nem történik kód emuláció, sem virtualizáció amikor egy Windows alkalmazás a Wine alatt fut. Az emuláció általában egy adott processzorra tervezett kód végrehajtására vonatkozik egy másik processzoron futó szoftver értelmezésével/újrafordításával. Míg a név néha megjelenik "WINE" és "wine" formákban, a projektfejlesztők megállapodtak abban, hogy szabványosítják a "Wine" formát.

 

AppDB

A Wine hivatalos oldalán van egy AppDB nevű rész, ahol közösségi alapon történik a különböző Windows programok és játékok tesztelése, kategorizálása és kompatibilitási szintjének megfelelő besorolása. Ez a tár jelenleg 26 504 alkalmazás tesztjét tartalmazza. A besorolási szintek az alábbiak lehetnek:

  • Platinum (hibátlanul működik)
  • Gold (megfelelő beállításokkal jól működik)
  • Silver (kisebb, a tipikus használatot nem zavaró hibákkal működik)
  • Bronze
  • Garbage

 

 

Képek

Wine - Total Commander és Winamp futtatása Debian rendszeren

Wine - Notepad ++ futtatása Debian rendszeren

Wine - winecfg beállítópanel

 

 

Címkék