PAC Manager 4.5 kapcsolódási hibájának orvoslása Debian 9 rendszeren

botond küldte be 2018. 11. 11., v - 00:54 időpontban

Tartalom

 

Bevezető

A napokban feltelepítettem a PAC Manager terminál emulátor program legfrissebb, 4.5.5.7 verzióját, hogy kényelmesebben tudjam kezelni az SSH kapcsolataimat.

Tetszett nagyon a kezelőfelület gazdag beállítási lehetősége és sok hasznos funkciója. Be is állítottam az első SSH kapcsolatot, aztán amikor csatlakozni akartam, a PAC Manager ablaka elhalványodott és nem történt semmi. Ablak bezárásával lehetett bezárni, utána újra indítani. De nem csatlakozott sehova.

Ebben a rövid leírásban osztom meg ennek a problémának a megoldását, ami így utólag egyszerű, de azért kellett keresgélnem, mire rátaláltam. Így ha más is ugyanebben a cipőben jár, akkor ezzel megspórolhat egy kis plusz keresést.

 

 

A probléma

A probléma "mindössze" annyi volt, hogy nem volt hajlandó a PAC Manager program csatlakozni/elindítani semmilyen SSH vagy terminál kapcsolatot. A terminál ablak megjelenítése helyett a program teljes ablaka elhalványult és onnantól nem reagált semmire. Csak az ablak bezárására lépett ki.

Az operációs rendszerem Debian 9.5, asztal: LXDE.

Elsőre természetesen azt hittem, hogy én állítottam be rosszul valamit, aztán utána próbáltam elindítani a helyi terminál ablakot, ami semmilyen beállítást nem igényel, de az sem indult el.

Nézegettem a szerver log fájljait is, hátha a szerver dobta el a kapcsolatot, de semmi nyom nem volt, tehát el se jutott a kérés a cél gépig.

Aztán elindítottam terminálból a programot, hátha ott kapok valami hibaüzenetet. És lám, amikor indulnia kellett volna az SSH kapcsolódásnak, dobott is egy ilyen hibát:

*** unhandled exception in callback:
***   Can't locate object method "new" via package "Gnome2::Vte::Terminal" (perhaps you forgot to load "Gnome2::Vte::Terminal"?) at /opt/pac/lib/PACTerminal.pm line 500.
***  ignoring at /opt/pac/lib/PACMain.pm line 1398.

Na, így már célirányosabban tudtam keresni a megoldást. Szerencsére kb 1 órányi keresés után meg is lett a megoldás.

 

A megoldás

Néhány helyen, köztük a Sourceforge hiba oldalán is írták, hogy a Debian 9-esen nem hajlandó a PAC Manager SSH kapcsolatot indítani és keresik a megoldást. De aztán az egyik oldalon beküldték a működő megoldást:

Lépjünk be root-ként, majd telepítsük a libvte-dev csomagot:

apt-get install libvte-dev

Ez egy terminál emulátor widget fejlesztői csomagja a GTK+ környezethez (Kb 200 Mb méretű).

Utána törölni kell a PAC Manager telepítési könyvtár struktúrájából bizonyos fájlokat:

find /opt/pac/ -name "Vte.so*" -exec rm {} \;

És végül telepíteni kell a hiányzó Perl csomagokat:

perl -MCPAN -e 'install Gnome2::Vte'

Ez szépen végigfut, és utána már használható a PAC Manager SSH/terminál funkciója:

PAC Manager v4.5.5.7 - Működő terminál ablak

 

Forrás: