Hogyan játszhatunk le midi zenéket linux operációs rendszeren

botond küldte be 2018. 12. 17., h - 11:33 időpontban

Tartalom

 

Bevezető

A napokban botlottam bele az ezer éves midi zenéimbe, amik még a jó öreg Doom 1-es korszakból vészelték át a hosszú éveket a gépem alkönyvtárainak mélyén. Gondoltam újra meghallgatom őket... De sajnos nem jártam sikerrel, mert egyik lejátszó sem ismerte a formátumot. Így hát kis utánajárással, de végül sikerült lejátszanom a midi zenéket.

Ebben a leírásban bírjuk rá Linux rendszerünket, hogy megszólaltassa nekünk régi midi zenéinket kedvenc médialejátszó programjainkkal, mint például az Audacious vagy a VLC Player, vagy akár a parancssorból is elindíthatjuk őket.

 

 

Hangminta készlet (SoundFont) fájlok

Mielőtt midi zenéket tudnánk lejátszani, szükségünk lesz egy ún. hangminta készlet fájlra (SoundFont), ami a midi zenék lejátszásához szükséges hangszerek hangmintáit tárolja. Ugyanis a midi zenék nem audio formátumok, hanem inkább hasonlítanak egyfajta parancsfájlhoz, ami tartalmazza a hangsávokat, bennük az ütemeket, és hogy melyik hangszert mikor kell megszólaltatni az adott hangsávban, milyen hangmagassággal, stb. És a hangszereket pedig ebből a hangminta készlet fájlból tölti be az éppen használt zenelejátszó program. Ebből adódóan a midi fájlok rendkívül kis mérettel bírnak, mindössze néhány kbyte-os fájlmérettel már hosszú, sok perces zenéket lehet összeállítani. Régen ezért is voltak annyira népszerűek.

Ez a windows rendszerekben természetes volt, hogy alapértelmezetten volt támogatása a midi fájlformátumnak minden médialejátszó programban, de Linuxon sajnos külön kell beszerezni ezeket a hangminta készlet fájlokat egy egyszerű fájl letöltésével, vagy akár a disztribúcióban lévő csomag telepítésével.

A következő fejezetekben beszerezzük ezeket a fájlokat, valamint két lejátszó programmal és a parancssorból is működésre fogjuk bírni őket.

 

Nálam Debian 9 operációs rendszer fut, LXDE asztalkörnyezettel, én ezen teszteltem. Más disztribúciók, illetve asztalkörnyezetek esetén nem garantált, hogy pontosan ugyanez a dolgok kinézete, illetve menete (csomagfüggőségek, stb).

 

Midi zenék lejátszása az Audacious zenelejátszó programmal

Telepítsük a FluidSynth szoftveres MIDI szintetizátor hangminta készlet fájljait tartalmazó csomagokat, a fluid-soundfont-gm és a fluid-soundfont-gs csomagot az APT csomagkezelő segítségével:

apt-get install fluid-soundfont-gm fluid-soundfont-gs

Itt megjegyzendő, hogy az első csomag nem egy szokványosan apró fájlt fog feltenni, hanem egy 142 Mb-osat.

A csomagok feltelepülése után a szükséges hangminta készlet fájlok a /usr/share/sounds/sf2 könyvtárba kerülnek, de más disztribúciók esetén előfordulhat, hogy másik könyvtárban landolnak. A fájlok hollétét az alábbi dpkg paranccsal tekinthetjük meg, amennyiben mégsem az említett könyvtárba teszi őket a telepítő:

dpkg -L fluid-soundfont-gm

Ezután indítsuk el az Audacious zenelejátszót, de ne a QT kezelőfelületét, hanem a rendes GTK ablakot, majd kattintsunk a Fájl menü beállítások pontjára:

Audacious - Beállítások - Bővítmények - Bemenet - AMIDI Plugin

Majd a képen látható módon lépjünk a Bővítmények fő menüre, majd felül a Bemenet fülre, és válasszuk ki az AMIDI-Plug (MIDI Lejátszó) plugint, és kattintsunk alul a beállítások gombra.

Ekkor előjön a plugin beállító ablaka:

Audacious - AMIDI Plugin beállítások

Itt a középen lévő SoundFont könyvtárak résznél adjuk hozzá a képen is látható fájlt a jobb oldali plusz jeles gombra kattintva a fájl tallózóval. Illetve ha másik útvonalon lenne a fájl, akkor természetesen azt adjuk meg.

Ezután zárjuk be a panelt, és készen is vagyunk.

Innentől az Audacious zenelejátszó már elindítja a MIDI fájljainkat.

 

Midi zenék lejátszása a VLC médialejátszó programmal

Ha a VLC médialejátszón szeretnénk MIDI fájlokat lejátszani, ahhoz telepítsük a Fluidsynth VLC plugin csomagját:

apt-get install vlc-plugin-fluidsynth

Ezután, ha meg volt nyitva a lejátszó, akkor csak újra kell indítani, és már mennek is benne a MIDI zenék.

Ez nem igényel más beállítást, azonban itt is van erre lehetőség, ha például egy másik (pl saját) SoundFont fájlt szeretnénk beállítani, vagy egyebet beállítani, akkor kattintsunk a VLC főablakán az Eszközök - Beállítások menüpontra:

VLC Médialejátszó - Bemenet, kodek beállítások, egyszerű mód

Itt a bal alsó sarokban kattintsunk a "Mind" opcióra, ekkor átvált az ablak bővített nézetre. Itt pedig kattintsunk a Bemenet/kodekek csoportra, ezen belül a Hang kodekek alcsoportra, majd a FluidSynth kodekre:

VLC Médialejátszó - Beállítások - Bemenet / kodekek - Hang kodekek - FluidSynth

És itt még szükség esetén tudunk állítgatni dolgokat.

 

 

Midi zenék lejátszása parancssorból

Eddig a FluidSynth program zene, és médialejátszókba épülő pluginját és kodekjét használtuk, most magát a FluidSynth programot (csomagot) telepítjük a parancssorból történő MIDI lejátszáshoz:

apt-get install fluidsynth

Ezután a fluidsynth paranccsal az alábbi módon játszhatjuk le a MIDI fájljainkat:

fluidsynth -a alsa -m alsa_seq -i /usr/share/sounds/sf2/FluidR3_GM.sf2 <MIDI fájl>

(Itt a CTRL+C billentyűkkel tudjuk megszakítani a lejátszást.)

 

Konklúzió

Most már egyszerűen lejátszhatjuk MIDI zenéinket a kívánt médialejátszóval. Ezeken kívül még nagyon sok médialejátszó van, és közülük nagy valószínűséggel soknál hasonlóan be lehet állítani a SoundFont fájl megadásával a MIDI fájlok megnyitásának képességét. Én ezt a kettőt használom, így ezeket állítottam be a gépemen is. De bátran lehet kísérletezni a fentiek ismeretében más médialejátszó programokkal is.