Hogyan növeljük a párhuzamos kapcsolatok számát IMAP szerverünkben

botond küldte be 2018. 06. 05., k - 15:29 időpontban

Előfordulhat, hogy egyszerre több számítógépről és/vagy mobileszközről szeretnénk hozzáférni email fiókunkhoz az IMAP protokollon keresztül, amely kényelmes megoldást nyújt leveleink valós időben történő szinkronizálására. Ezzel nincs is semmi gond, amíg nem érjük el a szerverben alapértelmezetten beállított (IP címenkénti) párhuzamos kapcsolatok számának korlátját.

Az IMAP protokoll folyamatos kapcsolódást biztosít email fiókunkkal, míg levelező kliensünk fut a számítógépen, vagy mobiltelefonon. Így ha egyszerre több számítógépről vagy mobiltelefonról használjuk fiókunkat, akkor az annyi kapcsolatot tart fenn, ahány helyről csatlakozunk. Továbbá ha az email fiókban alkönyvtárakat is létrehoztunk a levelek szortírozásához, akkor bizony azok számára is létrejön egy-egy kapcsolat. Így hamar elérhetjük a korlátot, ami kellemetlen tud lenni, amikor a levelezőprogram a levelek szinkronizálása helyett kiírja a "dovecot: imap-login: Maximum number of connections from user+IP exceeded" hibaüzenetet. Itt most erre a problémára találjuk meg a megoldást.

 

 

Az IMAP szerverekben, így a Dovecotban is van egy gyári beállítás, amit ilyenkor magasabb értékre kell állítani, természetesen mérlegelve szerverünk terheltségét, teljesítményét és kapacitását.

 

Ebben a példában a Debian 8-ra telepített szerverkörnyezetben végezzük el ezt a beállítást, így nem garantált hogy más disztribúciók esetén is pontosan ugyanígy kell eljárni.

 

A beállítás módosításához lépjünk be root-ként, majd nyissuk meg a következő fájlt pl. a nano-val:

nano /etc/dovecot/dovecot.conf

A fájlban keressük meg a "protocol imap" részt (keresés a Nano-ban: CTRL+W).

Itt ha nincs bent a következő sor, akkor tegyük be, hogy így nézzen ki:

protocol imap {
	mail_max_userip_connections = 100
}

Természetesen az értéket mindenki saját igényének megfelelően állítsa be. Abból kell kiindulni, hogy az alapértelmezett érték 10, tehát gyárilag ennyi kapcsolat áll rendelkezésre IP címenként és email címenként.

Ha más IP címekről csatlakozunk a fiókba, akkor ez a korlát nem számít. Csak ugyanarról az IP címről, és ugyanabba az email fiókba történő egyidejű csatlakozások számítanak ennél a beállításnál.

Ha beállítottuk a szükséges korlátot, mentsük le a fájlt, majd indítsuk újra a Dovecot-ot:

service dovecot restart

Ezután már nem fogja dobálni a fenti hibaüzenetet, ha megfelelően magasra állítottuk ezt a limitet.