CMS (Tartalomkezelő rendszer)

botond küldte be 2018. 08. 22., sze - 22:02 időpontban

A CMS (Content Management System) azaz tartalomkezelő rendszer egy olyan szoftver, amely többnyire a weben fut, és egyszerre több felhasználó munkáját is képes koordinálni. A rendszer lényege, hogy a felhasználók programozói vagy webfejlesztői szaktudás nélkül is tudjanak digitális tartalmakat megosztani, közzétenni az interneten, valamint karbantartani azokat. Ezeknek a legelterjedtebb formája a hírek, blogbejegyzések vagy akár az eladásra kínált különböző termékek publikálása a világhálón.

A mai CMS rendszerek általában interaktívak, lehetőséget biztosítanak a látogatók számára, hogy saját felhasználói fiókokat hozhassanak létre, azaz regisztrálhassanak, hogy a rendszer tudja tárolni a felhasználó különböző adatait, beállításait, továbbá hozzászólhatnak a különböző tartalmakhoz, értékelhetik őket, stb.

A weben működő CMS rendszerek adatbázisban tárolják a felvitt adatokat vagy beállításokat, amik a leggyakrabban MySQL kiszolgálót használnak erre a célra.

 

Funkcióik

A tartalomkezelő rendszerek mára igen széles körben elterjedtek, ez több hasznos funkciójuknak is köszönhető. Ezek közül a legfontosabbak:

Adminisztrációs felület

Az adminisztrációs felületen az oldal üzemeltetői kényelmesen elvégezhetnek minden beállítást, valamint figyelemmel kísérhetik a rendszer állapotát.

Felhasználók kezelése

Az egyik legfontosabb funkciója egy tartalomkezelő rendszernek, hogy a látogatók be tudjanak regisztrálni, így a rendszer képessé válik az alábbiakra:

 • Jogosultságok/szerepek társítása a felhasználókhoz, ezáltal a rendszer üzemeltetője meg tud határozni különböző hozzáférési szinteket a különböző munkakörök elvégzéséhez, valamint ezzel finoman hangolható a rendszer, hogy ki, milyen adatokhoz férhet hozzá, melyeket módosíthatja, stb.
 • Felhasználók csoportokba szervezése. Ezáltal a felhasználók különböző csoportjaihoz is hozzárendelhetőek a jogosultságok, stb.
 • Felhasználói beállítások. Az oldal különböző részein végzett beállításokat (pl.: megjelenítési beállítások) a rendszer el tudja tárolni a felhasználói fiókban, így ha bármikor visszatér a felhasználó, nem kell újra beállítania mindent.
 • Üzenetek kezelése. Ezzel elérhetőségeket biztosít a rendszer a felhasználói számára, hogy segítse a felhasználók közötti kommunikációt, ezáltal hatékonyabb a munkamegosztás is.

Tartalomkezelés

A tartalomkezelés szintén a CMS rendszerek legfontosabb eleme, hiszen ez a fő feladatuk. Így miután működnek a felhasználói jogosultságok/szerepek, innentől már könnyedén megszabható, hogy ki, milyen tartalom közzétételére vagy szerkesztésére/törlésére jogosult.

Adat- és rendszerbiztonság

A rendszerben tárolt adatok, mint például a belső információk, felhasználói adatok biztonsága, valamint a rendszer stabilitása nagyon fontos, ezért a mai korszerű CMS rendszerek hatékonyan veszik fel a harcot a támadókkal és a különböző váratlan eseményekkel szemben. Ezek közül néhány főbb biztonsági megoldás:

 • Titkosított csatorna használata a HTTPS kapcsolat segítségével. Ma már elengedhetetlen, hogy egy portálrendszer képes legyen használni a HTTPS kapcsolatot, amennyiben az rendelkezésre áll.
 • Adatok titkosítása
 • Jelszavak erős titkosítása, és a belépési űrlapok megfelelő ellenőrzése
 • URL paraméterek szűrése
 • Felhasználók által bevitt adatmezők szűrése
 • Adatbázis megfelelő védelme a különböző SQL injection-féle támadásokkal szemben.
 • Terheléses támadások (DoS, DDoS) elleni védekezés, brute-force támadások elleni védekezés
 • Fájlstruktúra védelme a megfelelő jogosultságok beállításával
 • Tárhely figyelése. Kevés tárhely esetén riasztás, stb
 • Rendszerkörnyezet figyelése, monitorozása, pl processzor kihasználtság figyelése, főképp osztott tárhelyen van nagy jelentősége
 • stb...

Sebesség

A sebesség is nagyon fontos szempont, hiszen nagyban meghatározza a felhasználói élményindexet. Ezért ezen a téren is szükség van néhány alapvető dologra, mint például:

 • GZIP tömörítés. A weboldal teljes tömörítése, hogy kevesebb adatforgalommal járjon a weboldal látogatása, ezáltal megkímélve a sávszélességet.
 • Különböző gyorsítótárazások használata. A ritkábban módosuló részeket a rendszer gyorstárazza, így azokat nem kell minden egyes oldalletöltésnél az adatbázisból lekérnie.
 • Optimalizált lekérdezések használata, hogy ne terhelődjön túl az adatbázismotor még nagyobb tartalom és/vagy forgalom esetén sem.
 • stb...

 

 

Moduláris felépítés

A mai CMS rendszerek sikere nagyban ennek is köszönhető, hogy nem kell egyszerre a teljes programcsomagot letölteni és feltelepíteni, hanem elegendő csak az alaprendszert üzembe helyezni, és később az igényeknek megfelelően további modulokat is telepíteni, amik ellátják a megfelelő feladatokat. Így a weboldal nem tartalmaz sok felesleges programkódot, ami lassítaná a rendszert.

A népszerűbb CMS rendszerekhez akár több tízezer modul is letölthető, amiknek a nagy részét külső fejlesztők készítik el.

Megjelenés testre szabhatósága

A legtöbb CMS rendszerben lehetőség van ún. témák telepítésére, amik az oldal külső megjelenítéséért felelősek. Ezek segítségével egyedi megjelenítés beállítására is van lehetőség. Ezeket a témákat is nagyrészt külső fejlesztők készítik, ahogyan a modulokat, továbbá ma már szinte minden téma mobilbarát, így a weboldal optimálisan jelenik meg minden eszközön.

Könnyű telepíthetőség

Ezeknek a rendszereknek további nagy előnye, hogy könnyen telepíthetőek, és nincs nagy rendszerigényük sem, így egy átlagos dinamikus webtárhelyen elfutnak. Többnyire csak adatbázisra van szükségük és PHP környezetre.

Rendszeres frissítések

A CMS rendszerek fejlesztői folyamatosan dolgoznak a hibák kijavításán és az újabb funkciók beépítésén. Így amikor a fejlesztők elérnek egy újabb "mérföldkövet", kiadnak egy frissítési csomagot, amit a tartalomkezelő rendszer gyakran figyel, és ha talál újabb kiadást, értesíti az adminisztrátort a frissítési feladatok elvégzéséről.

Belső kereső

Egy nagyobb tartalommal rendelkező portál esetén különösen fontos, hogy a felvitt és rendszerezett tartalom kereshető legyen az oldalon belül is, hogy a felhasználók könnyen rátalálhassanak a számukra szükséges információkra.

Keresőoptimalizáltság

A mai interneten nagyon fontos a jó helyezés elérése a keresőkben, ezért nagy erőfeszítéseket tesznek a weboldalak fejlesztői/üzemeltetői a jobb keresőpozíció eléréséért. A CMS rendszereket profi fejlesztők készítik, akik naprakészek a keresőoptimalizálás labirintusában is, így a rendszer már előre fel van készítve a legújabb SEO megoldásokkal, tehát a felhasználóknak nem kell foglalkozniuk ezzel a szakterülettel.

 

CMS rendszerek fajtái

A különböző alkalmazási területekre specializált tartalomkezelő rendszerekre az alábbi megnevezéseket használják:

 • vállalati szintű tartalomkezelő rendszer (ECMS)
 • webtartalom-kezelő rendszer (WCMS)
 • dokumentumkezelő rendszer (DMS)
 • mobil tartalomkezelő rendszer (MCMS)
 • komponens tartalomkezelő rendszer (CCMS)
 • digitális vagyonkezelő rendszer (DAM)
 • oktatási tartalomkezelő rendszerek (LMS)

(Forrás: Wikipédia - Tartalomkezelő rendszerek)

 

Ismertebb tartalomkezelő rendszerek

Néhány ismertebb nyílt forráskódú CMS rendszer (már nincs mindegyikhez frissítés):