FQDN

botond küldte be 2018. 05. 01., k - 15:02 időpontban

Az FQDN (Fully Qualified Domain Name), azaz teljesen minősített tartománynév, vagy abszolút domainnév, egy olyan tartománynév, amely pontos helyet határoz meg a Domain Name System (DNS) fa hierarchiájában. Minden domainszintet meghatároz, beleértve legalább egy másodszintű tartományt és egy legfelső szintű tartományt. A teljesen minősített domain nevet a kétértelműség hiánya különbözteti meg: csak egyféleképpen értelmezhető.

A teljesen minősített domain név egy olyan tartománynév címkéket tartalmazó listából áll, amelyek a DNS legalacsonyabb szintjétől a legfelső szintű tartományig terjedő hierarchiát képviselik. Az FQDN pontokkal van több részre osztva, pl. gepneve.pelda.hu., ahol az utolsó pont jelöli a gyökértartományt, de általában nem szoktuk kiírni, mert a DNS címfeloldók feldolgozáskor automatikusan hozzáfűzik a névhez. A teljesen minősített tartománynévvel ellentétben egy olyan tartománynév, amely nem tartalmazza a teljes elérési út címkéit a DNS gyökérig, gyakran minősül egy részlegesen minősített tartománynévnek.

Egyes alkalmazások, például a webböngészők a domain nevet URL-ként próbálják értelmezni, ha a címfeloldó nem találja a megadott tartományt. Más alkalmazások azonban nem használnak elválasztó pontot a teljesség jelzésére, mert a mögötte lévő protokollok igénylik az FQDN használatát (pl email).