LAMP rendszerek

botond küldte be 2019. 02. 05., k - 11:43 időpontban

A LAMP egy webes szolgáltatáscsomag korábbi modellje, amelyet az eredeti négy nyílt forráskódú összetevőjének a nevének rövidítéseként neveztek el: 

A LAMP komponensek nagyrészt felcseréhetők, és nem korlátozottak az eredeti összeállításra. A LAMP, mint megoldás csomag a dinamikus weboldalak, webes alkalmazások létrehozására és kiszolgálására alkalmas.

A modell létrehozása óta más komponensekhez lett igazítva, bár jellemzően szabad és nyílt forráskódú szoftverekből áll. Egy hasonló, ekvivalens szoftvergyűjtemény, ami a Microsoft Windows operációs rendszerekre készült, WAMP néven ismert. A MacOS-en található mefelelője pedig a MAMP nevet viseli.

Eredetileg a "Linux, Apache, MySQL és PHP" kifejezések révén ismertté vált "LAMP" rövidítés ma egy általános szoftvercsomag modellre utal. A csomag összetevői időközben változhatnak, de ez a konkrét szoftverkombináció azért vált népszerűvé, mert elegendőek ahhoz, hogy kiszolgáljanak sokféle elterjedt CMS rendszert, mint például a WordPress, Drupal, Joomla, stb alapú weboldalakat. A LAMP csomag összetevői a legtöbb Linux disztribúció csomagtárában megtalálhatók.

 

 

Magas rendelkezésreállás és erőforrás-elosztás

A nagyszámú kéréseket kiszolgáló weboldalaknál, vagy az olyan szolgáltatásokat kínáló webes alkalmazásoknál, amik magas rendelkezésreállást igényelnek, speciális megoldásokra van szükség. A LAMP csomag magas rendelkezésre állású megközelítései több web- és adatbázis kiszolgálót is magukban foglalhatnak, kombinálva az egyes kiszolgálók által biztosított erőforrások logikai csoportosítását, és a terhelés megosztását több szerver között. A webkiszolgálók erőforrás-elosztását úgy lehet biztosítani, hogy eléjük helyeznek egy terheléskiegyenlítőt, például egy Linux Virtual Server (LVS) használatával. Az adatbázis kiszolgálók terhelés elosztásához pedig a MySQL belső többszörözési mechanizmusát használják, ami a mester/szolga kapcsolatot alkalmazza a fő adatbázis és annak a másolatai között.

Az ilyen, magas rendelkezésre állású összeállítások javíthatják a LAMP példányok elérhetőségét a redundancia különböző formáinak biztosításával. Ez lehetővé teszi, hogy bizonyos számú komponens (különálló szerver) leállhasson anélkül, hogy megszakítaná a LAMP példányok nyújtotta szolgáltatások egészét. Az ilyen redundáns konfigurációk olyan hardverhibákat is le tudnak kezelni, amik adatvesztésekhez vezetnek az egyes szervereken, mert megakadályozzák a közösen tárolt adatok tényleges elvesztését. Az ilyen LAMP összeállítások a magas rendelkezésre állás mellett képesek majdnem lineárisan javítani az olyan szolgáltatások teljesítményét, ahol az adatbázis olvasási műveletek a száma jóval meghaladja az írási / módosítási műveletek számát.