Tethering

botond küldte be 2019. 06. 23., v - 13:32 időpontban

A tethering, vagy telefon-modemként, (magyarosan: pányvázás), a mobileszköz internetkapcsolatának megosztása más csatlakoztatott számítógépekkel. A csatlakoztatás történhet WLAN-on, Bluetooth-on vagy kábeles kapcsolaton, például USB-n keresztül.

Ha a tethering WLAN-on keresztül történik, akkor a szolgáltatás személyes vagy mobil hotspot-ként használható, amely lehetővé teszi, hogy az eszköz hordozható router-ként működjön. A mobil hotspotok PIN-kóddal vagy jelszóval védhetők.

Az IPv4-hálózatok esetében a tethering funkció általában a NAT-on keresztül működik a mobilkészülék meglévő adatkapcsolatán, így a hálózat szempontjából csak egy eszköz, ami egyetlen IPv4 hálózati címmel rendelkezik, bár technikailag lehetséges több eszköz azonosítása is.

 

 

Mobileszközök operációs rendszereinek támogatása

Számos mobileszköz rendelkezik olyan szoftverrel, amely tethering szolgáltatást kínál. A Windows Mobile 6.5, a Windows Phone 7, az Android (a 2.2-es verziótól kezdve) és az iOS 3.0 (vagy újabb) biztosítanak tethering kapcsolatot Bluetooth PAN vagy USB-csatlakozáson keresztül. A Wi-Fi-hez való csatlakozás, más néven Personal Hotspot, az iOS készülékeken az iOS 4.2.5 (vagy újabb) verziójától érhető el az iPhone 4, 4S (2010), 5, iPad (3. generáció) készülékektől, bizonyos Windows Mobile 6.5 eszközökön, például a HTC HD2, Windows Phone 7, 8 és 8.1 eszközökön (gyártóktól és modellektől függően) és sok Android telefonon is (a szolgáltatótól, a gyártótól és a szoftver verziójától függően).

 

Mobilszolgáltatók

Néhány mobilhálózatnál a tethering nem használható alapból, hanem csak ha az előfizetői csomag tartalmazza ezt a funkciót. Ez elsősorban azért van így, mert a számítógép – amelyre megosztották az internetkapcsolatot – jelentősen megnövelheti a mobileszköz adatforgalmát, amely eredetileg nem szerepel a szolgáltató árképzési struktúrájában.

Egyes mobilszolgáltatók által kínált készülékek rendelkeznek olyan szolgáltatóspecifikus szoftverekkel is, amelyek letiltják a mobilkészülékek beépített tethering funkcióit, és csak akkor engedélyezik, ha az előfizetők további díjat fizetnek.

Voltak olyan mobilszolgáltatók is, akik megkérték a Google-t vagy az Androidot használó mobilkészülék-gyártókat, hogy bizonyos eszközökről teljesen távolítsák el a tethering funkciót, vagy annak operációs rendszer-béli támogatását.

Számos módja van annak, hogy a korlátozott eszközön lehessen használni a tethering funkciót anélkül, hogy további díjakat kellene fizetni, beleértve a harmadik féltől származó USB tethering alkalmazásokat, mint például a PDAnet, az Android-eszközök root-olását vagy az IOS-eszközök jailbreak-elését, majd a tethering alkalmazások feltelepítését a készülékekre. Tethering alkalmazások rendelkezésre állnak még más régebbi platformokra is, mint például a Symbian, MeeGo és a WebOS készülékekre is.

 

Források, kapcsolódó tartalom: