Tunneling

botond küldte be 2018. 12. 23., v - 16:53 időpontban

A tunneling protokoll, vagy másnéven alagút-protokoll, a számítógépes hálózatokban használt kommunikációs protokoll, amely lehetővé teszi az adatok mozgatását az egyik hálózatról a másikra. Segítségével a magánhálózati kommunikáció nyilvános hálózaton, például az interneten keresztül továbbítható egy olyan folyamaton keresztül, amiben a hálózati protokollt az internet által nyújtott TCP/IP csomagokba ágyazza be. Továbbá az alagút-protokoll lehetőséget biztosít például arra is, hogy egy idegen protokoll futhasson olyan hálózaton, amely alapból nem támogatja az adott protokollt, például IPv6 futtatása IPv4 felett.

Egy másik fontos használat, ha olyan szolgáltatásokat nyújtunk, amelyek nem megfelelőek vagy nem biztonságosak, csak a mögöttes hálózati szolgáltatások használatával, például vállalati hálózati cím biztosítása olyan távoli felhasználónak, amelynek fizikai hálózati címe nem része a vállalati hálózatnak. Mivel az alagút a forgalmi adatok másik formába történő átcsomagolását jelenti, a titkosítással elrejtheti az alagúton keresztül futó forgalom jellegét.

Az alagút-protokoll úgy működik, hogy a csomag (adathordozó) adatrészét a szolgáltatást nyújtó csomagok szállítására használja. Az alagutak többrétegű protokollmodellt használnak, mint például a TCP/IP protokollcsomag, de rendszerint megsérti a rétegződést, ha az adathordozó protokollt olyan szolgáltatás hordozására használja, amelyet a hálózat általában nem nyújt. Jellemzően a hordozó protokoll egyenlő vagy magasabb szinten működik ebben a rétegmodellben, mint a szállított protokoll.

 

Tunneling fajták:

  • VPN tunneling
  • SSH tunneling
  • SSL tunneling
  • HTTP tunneling
  • DNS tunneling
  • ICMP tunneling
  • IPv6 to IPv4 tunneling