Dual boot: Windows 7 és Debian 10 (Buster) operációs rendszerek telepítése BIOS módban egy merevlemezre

botond küldte be 2020. 03. 07., szo - 17:20 időpontban

Tartalom

  1. oldal: Windows 7 telepítése
  2. oldal: Debian 10 (Buster) telepítése

 

Az 1. oldal tartalma

 

Bevezető

Ebben a dual-boot leírásban először egy Windows 7 operációs rendszert telepítünk, azután pedig egy Debian 10 (Buster) példányt. A telepítés egy 64-bites BIOS alapú gépen történik, ahol egyetlen MBR partíciós sémával kialakított merevlemez két partíciójára kerülnek fel a szintén 64-bites rendszerek.

Ez a kombináció az egyszerűbbik fajtából van, valamint életszerű is, hogy például egy meglévő Windows 7 mellé szeretnénk telepíteni – ismerkedés céljából – egy Debian rendszert, ezért a dual-boot / multi-boot leírássorozat első részeként ezt tartom legkézenfekvőbbnek elkészíteni.

A Multi-boot rendszerek oldalán is említettem már, hogy a Windows 7 életciklusa már lejárt, de mivel még sokan használják, ezért még foglalkozunk a telepítésével.

 

 

Előfeltételek

A telepítés elkezdése előtt érdemes fontolóra venni a befolyásoló tényezők és a feltételek vizsgálatát, hogy biztosak lehessünk benne, hogy számunkra valóban ez a megfelelő összeállítás. Mivel ez a dual-boot / multi-boot leírássorozat mindegyik részére érvényes, ezért erről külön a Multi-boot rendszerek kategória oldalán gyűjtöttem össze a fontosabb elméleti részeket.

Hardverkörnyezet

Adott tehát egy 64-bites BIOS-os gép, amiben van egy darab 80 GB-os üres merevlemez (legalábbis amit erre a dual-boot telepítésre szánunk). Továbbá a virtuális gépen 4 processzormagot állítottam be, és 4 GB RAM-ot, ami erre a célra tökéletesen megfelel. Ha minden rendelkezésre áll, és a telepítők is kéznél vannak, kezdhetjük is a telepítést.

 

Windows 7 (x64) telepítése

Ha már van a gépen egy Windows 7 rendszer, ami mellé másodlagosként szeretnénk telepíteni a Debian 10 (Buster) operációs rendszert, akkor át is ugorhatjuk a Windows 7 telepítő részt, és majd a Debian telepítése során állítjuk be a partíciókat. Ha viszont még nincs semmi telepítve a gépen, akkor folytassuk a Windows 7 telepítését.

Miután elindítottuk a számítógépet a Windows 7 telepítőjével és kiválasztottuk a 64 bites változatot, a telepítő megkérdi a nyelvi beállításokat

Nyelvi beállítások

Windows telepítő - Nyelvi beállítások

Itt ne tévesszen meg senkit a kezelőfelület, mert nálam egy Windows 10-es telepítő keretrendszerrel csomagolt Windows 7 változat van, ezért a telepítés során Windows 10 stílusban jelennek meg a telepítési folyamat ablakai, de a telepítés menete változatlan.

Válasszuk ki a nyelvi beállításainkat, és lépjünk tovább.

Telepítés

A következő lépésben választhatunk a telepítés és a "Számítógép javítása" közül:

Windows telepítő - Telepítés

Friss telepítéskor természetesen válasszuk a középső Telepítés gombot. Ha esetleg valami gubanc adódna egy korábbi telepítés során, akkor lenne szükség a számítógép javítására.

A Windows aktiválása

A következő lépésben a Windows aktiválása jön:

Windows telepítő - Windows aktiválása

Ha van termékkulcsunk, itt adjuk meg. A dual-boot telepítés bemutatása szempontjából most lényegtelen, hogy aktiválva van-e a Windows, ezért én az alsó "Nincs termékkulcsom" opcióval telepítek tovább.

 

 

Rendszer típusának kiválasztása

Ezután ki kell választanunk, hogy melyik típusú rendszert szeretnénk feltelepíteni:

Windows telepítő - Telepítés típusának kiválasztása

Itt válasszuk ki a termék licencünknek megfelelő változatot. Én a Professional változatot telepítem.

Licencfeltételek elfogadása

Ezután el kell fogadnunk a licencfeltételeket:

Windows telepítő - Licencfeltételek elfogadása

Jelöljük be alul a checkbox-ot, majd kattintsunk a tovább gombra.

Telepítés módja

Ebben a lépésben ki kell választanunk, hogy egy egyszerűbb frissítést szeretnénk-e végrehajtani, vagy részletesebb beállítási lehetőségekkel magunk szeretnénk testre szabni a telepítést:

Windows telepítő - Telepítés módja

Itt válasszuk az alsó, részletes telepítési módot.

Lemez particionálása

A dual-boot telepítés szempontjából eddig ez az első lényeges lépés, amit megfontoltan kell végrehajtanunk. Itt tehát fel kell osztanunk a gépben lévő háttértárat, hogy mindkét operációs rendszer számára legyen egy szabad elsődleges partíció (illetve a Debiannak kelleni fog még egy swap partíció is). Amennyiben a merevlemezen még nem került létrehozásra semmilyen partíció, első körben ez az állapot fogad bennünket:

Windows telepítő - Lemez particionálása

Ebben a gépen tehát van egy 80 GB-os háttértár, amit most ketté fogunk osztani. Ha valakinél már esetleg vannak partíciók a merevlemezen, akkor el kell dönteni, hogy mi legyen velük. Figyelembe véve, hogy ez a leírás egy MBR partíciós sémával rendelkező háttértárra történő dual-boot telepítésről szól, a lehetőségek száma korlátozódik: Összesen 4 darab elsődleges partíció lehet az MBR-típusú lemezen. Ebből kettőt fog felhasználni a Windows, és kettőt a Debian. Tehát ennek fényében a lehetőségek:

  • Ha egy partíció van a lemezen, és van még rajta particionálatlan terület, ami elegendő lesz a második (Debian 10) rendszer számára (minimum 10-15 GB), akkor a Windows rendszert telepítsük az első partícióra, amennyiben ez megfelel számunkra.
  • Ha egy vagy több partíció van a lemezen, akkor törölhetjük is őket, és elkezdjük újra a partíciók létrehozását.
  • Ha már ki van alakítva a két rendszer számára a két partíció, akkor az elsőre telepíthetjük a Windows-t, és a második partícióból majd a Debian telepítése során le kell csípnünk egy keveset a swap partíció számára, természetesen amennyiben szeretnénk swap partíciót a Debianhoz (ami ajánlott).

A lényeg tehát röviden, hogy a Windows telepítő a Windows rendszer számára kijelölt partíciót automatikusan felosztja két további elsődleges partícióra úgy, hogy levágja magának belőle a fenntartott rendszer partícióját, és a maradék helyre újra létrehozza a telepítési partíciót. Így tehát a Windows résszel nem kell nagyon tovább matekolnunk. A Debian részével pedig elég lesz majd a Debian telepítés során foglalkoznunk.

A saját példámnál maradva most létrehozok a 80 GB szabad helyen egy akkora partíciót, ami elegendő lesz a Windows számára. Kiindulva a használatban lévő laptopom példájából, amin van egy Debian 10 (asztallal) és egy Windows 7, ahol a Debian eddig összesen 15 GB-ot foglal, a Windows 7 pedig 47 GB-ot, így azt mondom, hogy a rendelkezésre álló 80 GB-ból létrehozok egy 60 GB-os partíciót a Windowsnak.

Természetesen mindenki a saját háttértár lehetőségeinek és a későbbi felhasználási igényeinek megfelelően kezelje ezt a dolgot. Manapság általában 80 GB-nál jóval nagyobb merevlemezek vannak, én csak a dual-boot telepítésének bemutatásához állítottam be ekkora méretet a virtuális géphez, hogy jobban tudjam szemléltetni a korlátozott lehetőségekhez mért gondolkodásmódot, hogy a kisebb HDD-vel rendelkező olvasók is optimálisabban tudjanak dönteni ebben a kérdésben.

Miután eldöntöttük az első – Windows 7 számára létrehozandó – partíció méretét, kattintsunk az "új" opcióra. Ekkor a partíciók listája alatt megjelenik egy beviteli mező, ahol megadhatjuk MB-ban a létrehozandó partíció méretét. Alapból a teljes méret beállítást ajánlja fel nekünk, ami a 80 GB-os HDD esetén 81920 "MB" (erről lejjebb...). Tehát itt beállítok 61440 MB-ot (60*1024), hogy pontosan 60 GB-ra jöjjön ki:

Windows telepítő - Lemez particionálása - Új partíció létrehozása

Ezután kattintsunk az "Alkalmaz" gombra.

 

 

És itt figyelmeztet bennünket, hogy további partíciókat hozhat létre a telepítő:

Windows telepítő - Lemez particionálása - Új partíció létrehozása - figyelmeztetés

Itt kattintsunk az Ok gombra.

Ekkor létrehozza a két új partíciót:

Windows telepítő - Lemez particionálása - Létrehozott új partíciók

Itt tehát pontosan az történt, amit korábban is írtam: A beállított 60 GB-ból "lekanyarított"  magának egy 500 MB-os rendszer számára fenntartott partíciót, és a "maradék" 59,5 GB-nyi helyen pedig létrehozta a cél partíciót, ahova telepíteni készülünk.

Itt csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy a partíció méretének megadásakor ugyan MB-ban volt feltüntetve a beviteli mező mellett, de mégis 1024-el kellett szorozni a méretet, hogy itt pontosan 500,0 MB és 59,5 GB méretű partíciók jöjjenek ki. Tehát fentebb igazából az MiB méretet kellett beállítani, csak helytelenül MB volt kiírva. Persze mindez csak szőrszál hasogatás a részemről, mert nem dől össze a világ, ha kerek 60000-et állítunk be fent, csak így a későbbiek során pontosabb tárhely méretekkel tudunk dolgozni a gép működtetése során.

Ha idáig megvagyunk, és a kiválasztás is a megfelelő partíción van, akkor  kattintsunk a Tovább gombra.

Windows telepítése

Ezután elindul a telepítő, amit végig kell várnunk:

Windows telepítő - Windows telepítése

Windows telepítő - Telepítés befejezése

Gép újrindulása

Miután végigfutott a telepítő, újraindítja a gépet:

Windows 7 indítása

Windows beállítása

A rendszer indulását követően még be kell állítanunk néhány dolgot.

 

 

Felhasználónév és gépnév

Először meg kell adnunk a rendszer fő felhasználójának felhasználónevét és a számítógép nevét:

Windows beállítása - Felhasználónév és gépnév

Itt állítsuk meg a számunkra megfelelő adatokat, majd kattintsunk a Tovább gombra.

Jelszó

Windows beállítása - Jelszó

Ezután adjuk meg a jelszót, majd lépjünk tovább.

Frissítések

Windows beállítása - Frissítések

A leírás elején már volt róla szó, hogy a Windows 7 már nem kap támogatást, tehát itt teljesen mindegy mit választunk, a rendszer ettől még tökéletesen fog működni.

Dátum és idő beállítása

Ezután ellenőrizhetjük a dátumot és a megfelelő időzóna beállítást:

Windows beállítása - Dátum és idő

Ha minden megfelelő, akkor lépjünk tovább.

Hálózat beállítása

Windows beállítása - Hálózat

Itt állítsuk be a szituációnknak megfelelő opciót. Normál esetben, egy router mögötti otthoni gépen, az Otthoni hálózatot kell választani. De ha ettől eltérő módon használjuk a gépet, akkor válasszuk a legjobban illő beállítást. Ekkor kapcsolódik a hálózathoz, majd véglegesíti a beállításokat:

Beállítások véglegesítése

Windows beállítása - Beállítások véglegesítése

Ezután előkészíti az asztalt, és már készen is áll a használatra.

 

 

Windows használatra kész

Windows 7 - Használatra kész!

 

Ez lenne tehát ennek a dual-boot telepítésnek az első része, a következő oldalon folytatjuk a Debian 10 (Buster) másik partícióra történő telepítésével.

 

 

Lapozó

Ez a leírás több oldalból áll: