csomagkezelő

Hogyan frissíthetjük a visszatartott csomagjainkat az APT csomagkezelő segítségével

botond küldte be 2020. 01. 31., p - 20:22 időpontban
Csomagjaink frissítésekor előfordulhat, hogy az APT csomagkezelő visszatart néhány darabot. Ennek többnyire az az oka, hogy egy adott program időnként olyan változásokon megy keresztül, ami miatt módosul az alapszoftver csomagfüggősége. Ilyenkor további újabb csomagokra lenne szüksége, esetenként olyanokra, amelyek más csomagok leváltását, eltávolítását teszik szükségessé. Némely esetben tehát a normál módú csomagfrissítés nem hajtja végre az ilyen szoftverek frissítését, hanem az APT a felhasználóra bízza ezt a kérdést. Ebben a rövid leírásban egy példán keresztül nézzük meg, hogyan frissíthetjük az ilyen módon visszatartott csomagjainkat.

Debian 10 (Buster) minimális szerver telepítése

botond küldte be 2019. 11. 05., k - 16:28 időpontban
Ebben a leírásban feltelepítünk egy Debian 10 (Buster) minimális szervert, ami a Debian 10 alaprendszeréből és annak néhány alapvető beállításából áll. Ez a telepítés lesz az alapja a későbbi LAMP, és tökéletes szerverekkel kapcsolatos leírásoknak. Ezen az oldalon letöltjük a Debian 9 (Stretch) telepítőcsomagot, és végrehajtjuk a telepítőprogram lépéseit.

A Debian 10 (Buster) operációs rendszer újdonságai, változásai

botond küldte be 2019. 10. 21., h - 12:30 időpontban
A Debian 10 (Buster) 2019. július 6-án került kiadásra, mely elődjéhez képest ismét sok újdonságot tartogat számunkra. Ebben a cikkben összefoglalom a Debian 10 (Buster) Linux operációs rendszer újdonságait, változtatásait az elődjéhez képest.

aptitude

Az aptitude parancs manual oldala és súgója. Az APT csomagkezelő frontendjeként szöveges módú kezelőfelület vagy parancssori használat segítségével hatékonyan kezeli a disztribúció csomagjait.

apt-get

Az apt-get parancs manual oldala és súgója.

Mit tegyünk, ha a Debian 8 (Jessie) APT csomagkezelője 404-es (nem található) hibákat dobál frissítéskor

botond küldte be 2019. 03. 29., p - 13:17 időpontban
A Debian 2019. március 20-án áthelyezte a teljes Debian 7 (Wheezy) csomagtárait, valamint a Debian 8 (Jessie) nem LTS csomagtárait az archive.debian.org-ba. Az archiválás a Debian 8 (Jesssie) esetében a jessie-updates és a jessie-backports csomagtárakat érinti, így ezek már nem érhetőek el a Debian fő tárolójában, hanem csak az archívumban, valamint ezekhez már nem kerülnek ki biztonsági frissítések sem. Ebben a leírásban megnézzük, hogyan állíthatjuk be az APT csomagkezelő csomagtárait, hogy továbbra is zökkenőmentesen frissíthessük Debian 8 (Jessie) rendszerünket.

APT (Advanced Packaging Tool)

botond küldte be 2019. 01. 29., k - 21:23 időpontban
APT (Advanced Packaging Tool) szócikk bemutatása az enciklopédiában

dpkg

A dpkg linux parancs manual oldala és súgója. A dpkg egy eszköz a Debian csomagok telepítésére, törlésére, építésére és kezelésére. Az elsődleges és sokkal felhasználóbarátabb front-end-je a dpkg-nak az aptitude. Maga a dpkg teljes mértékben parancssori paraméterekből irányítható, amik egy műveletből és nulla, vagy több opcióból állhatnak. A műveleti paraméter megmondja a dpkg-nak, hogy mit kell tennie, és az opciók valamilyen módon szabályozzák a művelet viselkedését, végrehajtását.

Debian 9 (Stretch) minimális szerver telepítése

botond küldte be 2018. 12. 21., p - 15:43 időpontban
Ebben a leírásban feltelepítünk egy Debian 9 (Stretch) minimális szervert, ami alapjául fog szolgálni a későbbi tökéletes szerverekkel kapcsolatos leírásoknak. Ezen az oldalon letöltjük a Debian 9 (Stretch) telepítőcsomagot, és a telepítés során elvégezzük a nyelvi és területi beállításokat, beállítjuk a hálózatot, létrehozzuk az első felhasználót, beállítjuk a lemez partíciókat és az APT csomagkezelőt. A leírás második oldalán pedig folytatjuk a telepítés hátralévő részeit.