Hogyan hosszabbíthatjuk meg a phpMyAdmin munkamenetek idejét

botond küldte be 2018. 11. 28., sze - 22:55 időpontban

Tartalom

 

Bevezető

Bizonyára ismerős lehet a szituáció, amikor az ember webfejlesztés közben feláll a számítógép elől, hogy nyújtózzon egyet, vagy főzzön egy jó kávét. Ez az idő pont elég a háttérben lapuló phpMyAdmin felületünk számára, hogy ezalatt az idő alatt kiléptessen minket. Ez rendben is lenne, mivel ez a funkció a biztonságot szolgálja, de a napi munka során a sokadik belépés kényelmetlenné válik, nem beszélve arról, ha éppen egy SQL parancs futtatásakor történik mindez.

phpMyAdmin - Lejárt munkamenet

(A példa kedvéért itt 120 másodpercre állítottam az időkorlátot, hogy ne kelljen kivárnom az alapbeállítás idejét)

Ebben a rövid leírásban megnézzük, hogyan tudjuk ezt az időt hosszabbra állítani a "gyári" 24 percnél, hogy a nap folyamán csak egyszer kelljen bejelentkeznünk.

 

Ez a beállítás csökkenti az adatbázis biztonságát, így lehetőleg csak az otthoni fejlesztési célokra összeállított webszerveren alkalmazzuk, amit csak magunk használunk!
Továbbá ne alkalmazzuk olyan LAMP rendszereken sem, ahol egyetlen PHP SAPI módban (Mod-PHP) fut minden oldal, mert akkor a többi weboldal munkamenet tulajdonsága is módosul.
Ez a módosítás leginkább a Tökéletes szerver konfigurációkon válhat hasznunkra, ahol a phpMyAdmin felület Apache modulként fut, míg a weboldalak futtathatók más PHP módokban is (CGI, Fast-CGI, PHP-FPM), így ez a munkamenet beállítás ebben az esetben nem befolyásolja a többi weboldal működését.

 

 

A php.ini fájl beállítása

Mielőtt a phpMyAdmin felületén állítanánk be a munkamenetet, először a php.ini-ben kell feljebb állítani, különben a phpMyAdmin hibát jelez a munkamenet beállítások eltérő hossza miatt.

Debian 8 esetén a disztribúcióban lévő alapértelmezett PHP verzió az 5-ös, így szerkesszük az alábbi fájlt:

nano /etc/php5/apache2/php.ini

Debian 9 -nél pedig a 7.0-ás az alapértelmezett PHP verzió, így itt ezt kell szerkeszteni:

nano /etc/php/7.0/apache2/php.ini

A fájlban keressük meg az alábbi beállítást:

session.gc_maxlifetime = 1440

És írjuk át egy számunkra megfelelően hosszú időre (másodpercekben megadva). Én a kerek 1 napot szoktam beállítani, azaz 86400-at állítottam be a saját gépemen.

Persze ez még csak a maximum időkorlát, még a phpMyAdminban is be kell állítani.

Ezután indítsuk újra az Apache-t:

service apache2 restart

 

A phpMyAdmin beállítása

A phpMyAdmin felületén ezt minden felhasználónál külön be kell állítani, így lépjünk be azzal a felhasználóval, amelyiknél szeretnénk érvényesíteni ezt a beállítást.

Kattintsunk a felső menüsor Beállítások menüpontjára, majd alatta a Funkciók almenüre. Itt pedig az Általános fülön maradva állítsuk be a "A bejelentkezési cookie érvényessége" beállításnál a kívánt másodperc értéket:

phpMyAdmin - Munkamenet beállítása

Mentsük le, és ezzel készen is van a beállítás.

 

Konklúzió

Ezzel a kis egyszerű beállítással sok időt takaríthatunk meg, ha napi szinten sokat használjuk a phpMyAdmin adatbáziskezelőt. A beállítás elvégzése előtt azonban győződjünk meg róla, hogy biztosan nem borítjuk meg a többi weboldal működését.