Composer PHP csomagkezelő telepítése

botond küldte be 2018. 06. 24., v - 00:23 időpontban

Ebben a rövid leírásban ismerhetjük meg a Composer PHP csomagkezelő telepítését. Erre a programcsomagra nincs mindig szükség, de néhány esetben nem kerülhetjük el a használatát. Nálam például pont ennél a Drupal alapú weboldalnál kellett használnom, ezért még az elején feltelepítettem, és azóta is hatékonyan tudom vele kezelni, frissíteni ezt a CMS rendszert.

 

Ebben a telepítési útmutatóban én a korábban elkészített tökéletes szerverre fogom telepíteni a Composert, így a következő szerver verzió már ezt is tartalmazni fogja. Ettől függetlenül a Composer programcsomag bármilyen Linux rendszerre telepíthető, amin fent van a PHP szerver, tehát nem szükséges neki különösebb speciális háttér.

 

 

A Composer programot kétféleképpen telepíthetjük: Helyi módban, amikor a csomagkezelő egy adott projekt része, így csak a projekt könyvtárában használható, vagy telepíthetjük globálisan, ilyenkor az egész linux rendszer alól elérhető futtatható programként. Én az utóbbit részesítem előnyben, mivel bármikor szükség lehet rá pl. egy másik weboldalnál is ugyanazon a szerveren, így logikusabb, ha központilag telepítjük fel.

Első körben jelentkezzünk be rootként, majd lépjünk be a /tmp könyvtárba, ahol átmenetileg tároljuk a fájlokat:

sudo su
cd /tmp

Hozzunk létre egy átmeneti könyvtárat, lépjünk be, majd a wget parancs segítségével töltsük le a Composert a hivatalos oldaláról:

mkdir composer
cd composer
wget https://getcomposer.org/installer

Ekkor kapunk egy "installer" nevű fájlt. Telepítsük a php segítségével (mivel ez egy php fájl):

php /tmp/composer/installer

Az installer ellenőrzi a szükséges PHP feltételeket, majd letölt egy .phar kiterjesztésű, futtathatóvá tett (szintén php) fájlt. A kimenet:

Downloading...

Composer (version 1.6.5) successfully installed to: /tmp/composer/composer.phar
Use it: php composer.phar

Innentől már ezzel a fájlal lehet majd futtatni a különböző library függőségek telepítését, de előtte még el kell helyezni olyan helyre, ahol bárhonnan elérhetjük, például a /usr/local/bin könyvtárba:

mv /tmp/composer/composer.phar /usr/local/bin/composer

Egyúttal le is vesszük a kiterjesztését, hogy csak egyszerüen composer néven kelljen futtatni. Így tehát van egy mindenhonnan elérhető (PATH-ban lévő), futtatható fájlunk, amit bármelyik felhasználó egyszerűen futtathat.

Végül töröljük a munkakönyvtárat:

cd /tmp
rm -rf composer/

Az eredmény ellenőrzéséhez lépjünk ki root-ból, és normál felhasználóként futtassuk a composer parancsot egy verzió ellenőrzéssel:

composer --version
Composer version 1.6.5 2018-05-04 11:44:59
A program készítői erősen javasolják, hogy ne futtassuk root-ként a Composert, mert a harmadik féltől származó csomagok veszélyt jelenthetnek a rendszerre. Erről itt találhatunk egy (angol nyelvű) leírást a dokumentációban.

Most már láthatjuk, hogy a Composer telepítése roppant egyszerű, és innentől már kényelmesen használhatjuk a szerveren bármelyik projektünkhöz vagy weboldalunkhoz.