IETF (Internet Engineering Task Force)

botond küldte be 2018. 06. 26., k - 22:42 időpontban

Az Internet Engineering Task Force (IETF) egy nyílt szabványügyi szervezet, amely nem rendelkezik hivatalos tagsági követelményekkel. Minden résztvevő és menedzser önkéntes, munkájukat szponzorok finanszírozzák. A szervezet az internetes szabványokat fejleszi és támogatja, elsősorban az Internet protokollcsomagot (TCP/IP) alkotó szabványokat. Valamint ezeknek a szabványoknak az RFC-ken keresztül történő szabályozásával foglalkozik, továbbá az internet legfelső szintű felügyeleti szerve.

Az IETF az Egyesült Államok szövetségi kormánya által támogatott tevékenységként indult, de 1993 óta az Internet Society, a nemzetközi tagságon alapuló nonprofit szervezet égisze alatt szabványfejlesztési tevékenységgel foglalkozik.

Az IETF számos munkacsoportba és informális vitafórumba (BoFs, vagy Feather of Birds) szerveződik, amelyek mindegyike egy adott témával foglalkozik, és lentről felfelé irányuló feladatok létrehozásának módjában működik közre, amelyet ezek a munkacsoportok irányítanak. Minden munkacsoport rendelkezik kinevezett elnökkel (vagy néha több társelnökkel), és egy olyan alapszabállyal, amely leírja a csoport témakörét, valamint hogy milyen szabványok mikor kerülnek létrehozásra. A csoport – belépési díj ellenében – nyitott bárki számára, aki részt kíván venni benne.

A döntéshozatal elsődleges alapja az egyetértés. Nincs hivatalos szavazási eljárás. Mivel az IETF munkájának többsége levelezőlistákon keresztül történik, a résztvevők részvételére nincs szükség. Minden munkacsoport célja a témával kapcsolatos munka befejezése, majd a csoport feloszlatása.